Jamie Roumans
Jamie Roumans

Kosten motorrijbewijs? De prijzen om een rijbewijs te halen!

7 maart 2018

Ben je van plan om binnenkort je motor rijbewijs te gaan halen? Super! Dit is namelijk een van de beste investeringen die je in je leven zult doen. Lees snel verder om alles te weten te komen over de kosten voor je motorrijbewijs.

Hoeveel motorrijlessen heb ik nodig om te slagen?

Het is belangrijk om in te schatten hoeveel lessen je ongeveer nodig hebt, in de keuze voor een rijschool. Hoe beter je basisniveau, des te groter de kans dat jij aan een paar lessen al genoeg hebt. Dit geldt natuurlijk lang niet voor iedereen; het gros van de mensen die begint met lessen heeft hooguit ervaring met het rijden op een scooter.

We hebben navraag gedaan bij verschillende rijscholen om erachter te komen hoeveel lessen er gemiddeld nodig zijn bij het behalen van je motorrijbewijs. Aan de hand daarvan zijn we tot de volgende onderverdeling gekomen:

 • Beneden gemiddeld: 30+ uur

  De beneden gemiddelde leerling heeft vaak geen enkele ervaring met motorrijden en heeft veel moeite om de motor onder controle te krijgen.

 • Gemiddeld: ± 24 uur

  De gemiddelde leerling heeft vaak, net zoals de beneden gemiddelde leerling, geen enkele ervaring met motorrijden. De leerling heeft moeite met het onder controle krijgen van de motor, maar pakt het wel snel op.

 •  Snel: ± 18 uur 

  De snelle leerling heeft vaak al enige ervaring met motorrijden. De leerling heeft weinig moeite met het onder controle krijgen van de motor en pakt alles snel op.

 •  Heel snel: ± 12 uur

  De hele snelle leerling heeft al ervaring met motorrijden en het schakelen op een motor. De leerling heeft geen moeite met het onder controle krijgen van de motor en pakt alles razendsnel op.

Om zeker te weten binnen welke categorie je valt, is het verstandig om te kiezen voor een proefles. Veel motorrijscholen bieden de mogelijkheid aan voor een proefrit. Bij sommige rijscholen is deze proefrit zelfs gratis.

##Gemiddeld aantal motorrijlessen; kies ik voor losse motorrijlessen of een pakket?

Nederland telt sinds 2017 een recordaantal motorrijders. En waar vraag is, is aanbod. Er is dan ook een ruime keuze aan motorrijscholen in Nederland. De prijsverschillen tussen rijscholen kunnen aanzienlijk zijn. Veel rijscholen bieden de mogelijkheid om te kiezen voor een pakket. Er zijn pakketten in vele soorten en maten. De meeste basispakketten beginnen rond de € 700,- à € 800,- Hier zit vaak niets meer in dan een aantal lessen en de praktijkexamens. Pakketten met meer lessen, cursussen voor je motortheorie, studiemateriaal en motorkleding kosten uiteraard een stuk meer, tot zo'n € 1500,- Waar je voor kiest is afhankelijk van jouw wensen.

Bij de vorige vraag heb je kunnen zien hoe je een inschatting kunt maken in het aantal lessen dat je nodig hebt. Gebruik deze kennis bij de keuze voor een pakket. Ben je een hele snelle leerling, dan kun je beter een pakket nemen met zo min mogelijk lessen. Ben je een gemiddelde, of beneden gemiddelde leerling, dan valt het aan te raden om te kiezen voor een uitgebreider pakket.

Soms kan het ook lonen om te kiezen voor losse lessen. Bijvoorbeeld als je door je huidige pakket heen bent, maar toch nog het gevoel hebt dat je er nog niet helemaal klaar voor bent. (Of als je toevallig de nieuwe Valentino Rossi blijkt te zijn!) De kosten van losse lessen liggen meestal rond de € 30,- à € 50,- per lesuur.

Wat ben ik kwijt aan het theorie- en praktijkexamen?

De meest recente cijfers van het CBR laten zien dat een theorie-examen voor je motorrijbewijs € 31,50 kost. Dit is exclusief studie- en cursusmateriaal. Dit theorie-examen is zelfstandig aan te vragen en is zo'n anderhalf jaar geldig.

Sommige motorrijscholen bieden pakketten aan waar studie- en cursusmateriaal bij is inbegrepen. Met een beetje speuren kun je vaak ook heel voordelig tweedehands studiemateriaal op de kop tikken. Zorg er wel voor dat je materiaal in lijn is met de nieuwste regelgeving.

Het praktijkexamen is onder te verdelen in twee examens: het AVB en het AVD.

AVB

Het eerste onderdeel van het examen is het AVB. Hier worden je basisvaardigheden getest door middel van zeven verschillende oefeningen. Dit duurt zo'n 20 minuten. Het doel is dat je onder alle omstandigheden controle kunt houden over je motor. Leg je deze test succesvol af, dan ben je geslaagd voor het onderdeel voertuigbeheersing. Hiervoor ontvang je dan een bewijs, die je nodig hebt om op te gaan voor het tweede onderdeel. Dit bewijs is een jaar geldig.

AVD

Na het succesvol afronden van je AVB, mag je nu dan eindelijk de weg op. Je krijgt te maken met diverse verkeerssituaties waarin je moet laten zien dat je verantwoord en veilig kunt reageren. Zowel op de snelweg, als binnen de bebouwde kom zullen je motor skills flink op de proef worden gesteld. Dit examen duurt over het algemeen zo'n 55 minuten. De examinator zal letten op de volgende punten:

 • Kijkgedrag;
 • Je plaats op de weg;
 • Het juist toepassen van de verkeersregels;
 • En of je ook in het verkeer de motor onder controle hebt.

Voor het AVB rekent het CBR € 62,- en voor het AVD loopt dit bedrag op tot € 109,- Let op, dit is het basisbedrag van het CBR. Je rijschool zal hier nog extra kosten aan verbinden, voor bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van een instructeur en een motor. Deze examens kunnen alleen door je motorrijschool worden aangevraagd en hier worden ook vaak kosten voor in rekening gebracht.

Gemiddelde kosten motorrijbewijs

Als je uitgaat het gemiddelde in ons land zijn er 20 lessen nodig om klaar te zijn voor de praktijkexamens. De kosten van een losse motorrijles (die bijna altijd een uur duurt) variëren van €35 tot €55. Veel motorrijscholen hanteren een lestijd van 120 minuten. Dat zijn 2 lessen. Je bent dus per keer tussen de €70 en €110 kwijt. Je bent dus r €700 tot €1100 kwijt aan motorrijlessen.

Niet geslaagd: wat nu?

Het is geen geheim dat je het meest voordelig uitkomt als je alles in één keer haalt. Dit geldt voor zowel voor het theorie-examen, als voor de praktijkexamens. Dit is helaas niet voor iedereen weggelegd. Bekijk altijd kritisch naar je eigen voortgang en wees niet bang om aan de bel te trekken als je liever nog een paar extra lessen wil volgen. Het is beter om wat meer te investeren in goede motorlessen en daarmee goed voorbereid de examens in te gaan, dan te kiezen voor de kortste weg. De kortste weg is namelijk niet altijd de weg naar de minste kosten voor je motorrijbewijs. Een herexamen kost vaak een stuk meer dan een aantal extra lessen.

Mocht je toch onverhoopt niet geslaagd zijn, terwijl je wel het gevoel had dat je er al klaar voor was? Denk dan goed na over het vervolgtraject. Vraag bij de examinator na waar je precies op bent gezakt en overleg met de instructeur van je motorrijschool hoe je deze punten het beste aan kunt pakken. Vaak heb je aan een paar losse lessen al genoeg en is het niet nodig om een extra pakket aan te schaffen, maar dit verschilt per situatie en per motorrijschool.

Ook heel belangrijk: geef de moed niet op! Het wiel is ook niet in één dag uitgevonden.

Conclusie: wat kost een motorrijbewijs

Je hebt nu hopelijk een stuk meer inzicht gekregen in de verschillende kosten die bij een motorrijbewijs komen kijken. Gemiddeld genomen is een persoon in Nederland tussen de € 800,- en € 1500,- kwijt voor het halen van een motorrijbewijs. Dit is echter sterk afhankelijk van hoe snel je het motorrijden oppakt, het aantal lessen dat je nodig hebt, het type pakket (uitgebreid of niet), de extra kosten die je motorrijschool rekent voor de examens en of je alles in één keer haalt.

Met spoed je rijbewijs halen: kies voor spoedopleiding motorrijbewijs

Heb je weinig tijd om iedere week te lessen en wil je toch graag je motorrijbewijs snel halen? Dan is een motorspoedopleiding wat voor jou. Natuurlijk moet je eerst je theoriecertificaat voor de motor hebben. Maar met dit certificaat in de hand zijn er rijscholen die aanbieden om binnen 4 dagen je rijbewijs te halen.

De aanpak daarbij is meestal als volgt: 1 Intakegesprek De aanbieder van de spoedcursus bespreekt met jou of je geschikt bent om in 4 dagen je rijbewijs te halen. 2 Gezondheidsverklaring bij CBR indienen Als je geschikt blijkt, moet je een gezondheidsverklaring bij het CBR invullen. Je hebt daarbij je Digid nodig. Na goedkeuring door het CBR van je gezondheidsverklaring en toetsing of je in het bezit bent van het theorie-certificaat kan de rijschool je AVD examen reserveren. 3 Voertuigbeheersing De eerste dag van je opleiding wordt helemaal besteed aan het beheersen van je voertuig. De dag erna doe je al examen 4 Intensief les Op dag 3 en de ochtend van dag 4 heb je in totaal 10 uur les op de weg. 5 Afrijden Op dag 4, in de middag, doe je je AVD (verkeerdeelneming) examen bij het CBR. Als je bent geslaag kun je een afspraak maken bij het gemeentehuis van de gemeente waar je bent ingeschreven. Hier haal je je motorrijbewijs op.

Ga op zoek naar een gespecialiseerde spoedcursus motorrijden in jouw omgeving.

Gouden tip bij het kopen van jouw eerste motor

Als de kosten van je motorrijbewijs eenmaal zijn weggewerkt, is het tijd voor je eerste motor. Het kopen van je eerste motor is vergelijkbaar met je eerste vriend of vriendin. Die vergeet je nooit meer! Denk dus goed na over welk type motor het beste bij je past. Hoe kom je daar precies achter? Nou, door er gewoon eens een paar uit te proberen. een dagje te huren. Zeker weten dat jouw ware liefde hier tussen zit.

Motortraining - zelfverzekerd op de motor

Het is belangrijk om je – ook na het halen van je rijbewijs - te blijven ontwikkelen. Dat doe je door veel te rijden, maar ook door je bij te scholen in het veilig motorrijden.

Via MotoShare kun jij als beginnende of ervaren motorrijder specifieke trainingen volgen. De trainingen worden gegeven door een ervaren instructeur.

Kies de training die bij jou past

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.