Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Verschil tussen de grote en kleine beurt? Wij leggen uit!

9 november 2018

Onderhoud van je motor is belangrijk, dat zal iedere motor eigenaar beamen. Maar wat voor onderhoud moet je uitvoeren. Een grote beurt of een kleine beurt? En wat is eigenlijk het verschil? In deze blogpost leggen we je uit wat de verschillen zijn en waarom onderhoud voor iedere motorrijder zo belangrijk is.

Onderhoudsbeurten van je motor

Iedere beurt op het juiste moment

Het uitvoeren van zowel een grote als een kleine onderhoudsbeurt is van groot belang als je je motor in een technisch goede staat wilt houden. In het boekje van jouw motor kun je lezen op welke momenten je je motor naar de garage moet brengen voor een grote of een kleine onderhoudsbeurt. Dat kan worden uitgedrukt in tijd (bijvoorbeeld om de 12 maanden) of in aantal kilometers (grote beurt na 30.000 kilometer).

Jaarlijks een kleine beurt

Het is verstandig om je moto jaarlijks een kleine beurt te geven, ook als je het aantal kilometers volgens het boekje nog niet hebt gereden. Bij een kleine beurt wordt een aantal slijtageonderdelen preventief ververst of vervangen en een aantal vaste onderdelen gecontroleerd, zoals de slijtage van de remmen, de werking van de schokdempers en de staat van de accu. Een kleine beurt kost tussen de € 100 en € 200, afhankelijk van merk en staat van onderhoud. Lees ook kleine onderhoudsbeurt van je motor dat zijn de onderdelen van een kleine beurt.

Grote beurt is een kleine beurt en veel meer

Een grote beurt kleine beurt met een flinke uitbreiding. Zo worden kleppen opnieuw gesteld en je koppeling en brandstofslangen gecontroleerd. Een grote beurt kost tussen de € 350 en € 400, afhankelijk van merk en staat van onderhoud. Lees meer over alle werkzaamheden van een grote beurt.

Verschil tussen een kleine en grote beurt

Het verschil tussen een kleine beurt en een grote beurt is niet alleen de prijs. Er worden bij een grote beurt veel meer onderdelen geïnspecteerd, vervangen, ververst of bijgevuld.

Is een beurt voor mijn motor echt nodig?

Je kunt je afvragen of het nodig is om een beurt te geven als de onderhoudstermijn nog niet is bereikt, maar het aantal kilometers nog lang niet. Toch is het slim om de onderhoudstermijnen altijd aan te houden. Ook als je relatief weinig met je motor rijdt, is onderhoud noodzakelijk. Rubber kan juist bij stilstand makkelijk uitdrogen en olie kan sneller vervuilen als deze niet door je motor wordt gepompt.

Als je een onderhoudsbeurt overslaat loop je meer kans dat je onverwacht pech krijgt. Dan zijn de kosten vaak hoger dan je voor het onderhoud zou hebben betaald.

Motoronderdelen bestellen en onderhoud zelf doen?

  • CMSnl is gespecialiseerd in de online verkoop van motorfietsonderdelen van Honda, Yamaha, Kawasaki en Suzuki.
Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.