Veilig motorrijden kun je leren! Tips van motorinstructeur Eric

Eric Smulders|31 October 2018


Motor in bocht: Veilig motorrijden

12-delige serie over veilig leren motorrijden

We hebben een nieuwe blogger! Eric Smulders is zijn naam, specialist in veilig leren motorrijden en dé man achter déRijder. Al dertig jaar is motorrijden zijn grote passie en die wil hij graag delen door anderen veilig te leren motorrijden.

Deze winter, in een uitgebreide serie blogs, deelt Eric zijn tips en ervaringen zodat jij veiliger én ontspannen op die fiets stapt. Iedere week wordt er een nieuwe blog online gezet. Zie onderstaand een totaal overzicht van wat er zal komen en meld je hier aan om op de hoogte te blijven.

Voertuig beheersing

 1. Kijk technieken: belangrijk voor balans bij lage snelheden en de overzicht van situaties
 2. Zithouding en bediening: dit is de juiste zithouding
 3. Balans technieken: behoud controle bij lage (stapvoets) snelheden
 4. Stuurtechnieken: beter bochten rijden:
  • Counter-steering techniek
  • Inleunen techniek
  • Afschuinen techniek
 5. Rem technieken:
  • Juist gebruik van de voorrem
  • Gebruik van de achterrem

Situatie beheersing

 1. Kijken en waarnemen: bewuste waarneming en gezichtsveld
 2. Zichtbaar zijn & zicht halen
  • Hoe kan ik de situatie het beste overzien?
  • Hoe kunnen anderen mij het beste zien?
 3. Gevaar herkenning. Waar zijn statistisch de grootste risico's te verwachten?
 4. Tijdig maatregelen nemen om gevaar te verkleinen
  • Aanpassing positie
  • Aanpassing snelheid
  • Aanpassing (volg)afstand
 5. Mentale training: Weet wat je kunt verwachten

Bewustzijn:

 1. Sociaal bewust. Bewust zijn van jouw indruk op anderen
 2. Milieu bewust. Bewust zijn van jouw invloed op het milieu

Wie is Eric?

Eric is professioneel motorrijder. Motorrijden is zijn lust en zijn leven en daarom heeft hij een paar jaar geleden besloten om van motorrijden zijn werk te maken. Om dit goed aan te kunnen pakken heeft Eric de opleiding gevolgd tot motor rijles instructeur en is hij KNMV gediplomeerd motor rijinstructeur (KGI).

alt

Beter, leuker en veiliger motorrijden

“Ik wil mensen méér leren dan alleen de dingen die nodig zijn om je motorrijbewijs te halen. Daarom heb ik een opleidings- en trainingsprogramma ontwikkeld dat draait om drie principes: Beter, Leuker, Veiliger. Mijn doel is dat mensen hierdoor niet alleen beter leren motorrijden, maar ook veiliger. En dat ze met meer plezier op de motor stappen en ontspannen rijden.”

Voertuigbeheersing, situatiebeheersing en bewustzijn

Naast zijn trainings- en opleidingsprogramma zal Eric zijn blogs op dit platform gebruiken om te zorgen dat jij ontspannen en veiliger leert motorrijden. Dit doet hij door aandacht te besteden aan de volgende drie onderwerpen: voertuigbeheersing, situatiebeheersing en bewustzijn.

“Bij voertuigbeheersing moet je denken aan je zithouding en bediening, aan hoe je je balans bewaart en werken aan je kijk-, stuur en remtechnieken. Situatiebeheersing betekent dat wanneer je op de motor zit, je moet leren kijken en waarnemen, zorgen dat je zelf zichtbaar bent, gevaar moet weten te herkennen, tijdig maatregelen moet treffen om risico’s te verkleinen en wéten wat je kunt doen in een gevaarlijke situatie. (mentale training).

En last but not least: “Wil je echt veilig leren motorrijden, dan moet je je niet alleen bewust zijn van je omgeving, maar ook weten wat voor indruk andere verkeersdeelnemers van jou hebben als je op de motor zit.” Sociaal bewustzijn, dus.

Donatie aan 1-2-Tree programma

Wat Eric ook heel belangrijk vindt, is dat je je als motorrijder bewust bent van de impact die jij hebt op het milieu. Zelf draagt Eric hierin ook zijn steentje bij. Voor elke geslaagde motorrijbewijs-leerling of deelnemer aan een van zijn rijvaardigheidstrainingen, doet hij een donatie aan het 1-2-Tree programma van de stichting Trees for All, om zo de CO2-uitstoot van de motorfiets compenseren.

Ride safe!

Wil je ook werken aan je voertuigbeheersing of rijvaardigheid en daarmee veiliger leren motorrijden? Wil je zekerder op je motor zitten door je rijvaardigheden te verbeteren zodat je situaties en omstandigheden onderweg beter kunt inschatten? Meld je dan aan voor het Veilig Vooruit-programma van déRijder.

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.