Luuk van Maanen
Luuk van Maanen

De 10 mooiste motorroutes van Europa

24 juli 2018

Als je met de motor naar het buitenland gaat zijn de bezienswaardigheden zeker niet het meest belangrijk. Per tocht is het verschillend, maar eigenlijk hebben alle motorvakanties iets gemeen: de motor route is erg belangrijk. Want dat maakt jouw motorvakantie. De bochtjes, hellen en dalen, rechte stukken. MotoShare zocht voor je uit wat de motorroutes in Europa zijn.


1. Motorroute door Portugal

Van Vide naar Covilha Lengte: +- 35 km

Tijdens deze motor route zal de gemiddelde motorrijder moeite moeten doen niet in de helm te kwijlen. Ongekend mooie bochten waar je het liefst vol in wil duiken, maar tegelijkertijd erg technisch door de afgrond die naast de meeste bochten te vinden is. Soms kom je wat asfalt tegen wat niet fantastisch is, maar de rest werkelijk straatcircuit. Ben je sportief? Houd het bij de N338 en draai bovenaan weer om. Zo kan je dezelfde motor route als afdaling pakken. Voor de tourist, pak de totale motorroute en geniet!

Tip De weg is in de winter dicht (de top van de berg Estrella is 1.998 m hoog) en begin mei is er een wedstrijd voor auto's tussen Covilha en Penha de Saude.


2. Op je motor rijden door Oostenrijk

Van Ferleiteren naar Heiligenblut Lengte: +- 31 km

Als je kijkt naar het totaal van de motorroutes, dan is de GrossGlockner Strasse een bekendere motorroute in de selectie. Deze tolweg is in uiterst goeie conditie en het wordt pas echt leuk na de tol. Na de eerste paar bochten trek je het gas wat verder open en voor je het weet bevindt je je in een natuurlijk circuit wat velen één van de mooiste ter wereld zullen noemen. Het is opvallend dat af en toe een tegenliggende camper een beetje jouw weghelft gebruikt of dat een lokale rijder zijn motor even goed uitprobeert. Daaruit is misschien te concluderen dat het goed is af en toe stil te staan bij de omgeving dan op het harde rijden.

Tip De GrossGlockner is alleen open in het zomerseizoen en zelfs dan gaat hij soms dicht omdat de weg niet volledig schoon en veilig is.


3. Motorritten door Griekenland

Van Kastraki naar Kalabaka Lengte: +- 16 km

Deze motorroute is simpelweg fantastisch. Je hebt overzicht en het asfalt is geweldig. Het is een trekpleister voor toeristen, dat is dan wellicht het enige nadeel.


4. Motorroute door Duitsland

Van Berchtesgaden naar Berchtesgaden Lengte: +- 25 km

Als je in de buurt van München bent, mag je routes niet missen. De SudelfeldStrasse, de weg voor de motorrijders uit Beieren. Het asfalt is daarentegen niet heel geweldig en als de zon schijnt is er bijzonder veel verkeer (motorrijders). Daarom is de motorroute over de Rossfeld PanoramaStrasse wellicht nog beter. Ook redelijk druk kwa verkeer, maar wat een uitzicht. Goed asfalt, het gas erop is mogelijk maar alsnog: kijk uit voor de Duitse politie.


5. Motorroute door Italië

Van Miglionico naar Baslilicata Lengte: +- 70 km

Een motor route over oude weg Via Appia in Basilicata. Bizar om te beseffen dat deze weg afstamt uit de Romeinse tijd. Je ervaart hier allerlei types asfalt, maar af en toe kom je wat asfalt wat de afgelopen jaren door Europees geld is neergelegd. De totale ervaring van deze motorroute is werkelijk fantastisch door de omgeving, het weer en het asfalt. Een plekje in deze lijst waard!

Tip Bij Basilicata en Puglia wil je wel omrijden. Laat Toscane maar links liggen en pak een paar kilometers extra. Het is het waard.


6. Motorroute in Kroatië

Van Omis naar Makarska via het binnenland Lengte: +- 90 km

Deze motorroute bestaat uit een enorme afstand aan Kroatische kustlijn die van zichzelf al geweldig is. Veel mensen hebben dit waarschijnlijk al gedaan. De mensen die nieuwsgierig zijn, zouden eens hogerop moeten gaan kijken. Het mooiste stuk van deze route is de afdaling naar Makarska en je kan enkel vanuit daar de laatste 15 km omhoog rijden. Het verrassingseffect wordt echter nog groter wanneer je in Omis de kus verlaat en helemaal achter de bergen door rijdt. Van Omis naar Gata is het uitzicht daar super, en eenmaal over de bergen is aan te raden om de motorroute te rijden tot de 62 in Blato na Cetini en maximaal te genieten van de stille omgeving. Vanaf Rascane klim je de berg op en zodra je weer aan de afdaling begint, is het panorama zicht simpelweg geweldig.


7. Op de motor door Noorwegen

Van Molde naar Bremsnes Lengte: +- 66 km

Wie in Noorwegen met de motor gereden heeft, heeft deze route sowieso niet gemist. En als deze rijders deze route wel gemist hebben, dan is het er één die je gereden moet hebben. Van Molde tot Vevang is de motor route redelijk doorsnee. Iedereen houdt zich netjes aan de 70 km/h. Van Vevang af is de weg gebouwd van eilandje naar eilandje en worden de rotspartijen hierdoor aan elkaar verbonden. Het hoogtepunt van de motorroute is de brug, deze komt vaker voor in reclames en folders van verschillende merken.

Tip Heb je tijd? Blijf slapen in het vissersdorpje Naholmen. Dat werd volledig omgebouwd tot hotel.


8. Scheuren door Spanje

Van Yera naar San Roque de Riomiera Lengte: 41 km

Voor de mensen die graag de bergen in duiken. Op deze motorroute vind je smalle wegen met enorm veel bochten. De ondergrond is soms perfect, maar vaak ook hobbelig en met kuilen. Je rijdt deze weg omdat je de natuur mooi vindt en omdat je niet kan geloven dat je in Spanje bent!

Tip In de winter moet je hier niet zijn, dan ligt er alleen maar sneeuw.


9. Motorroutes door Montenegro

Van Cetinje naar Kotor Lengte: +-31 km

Niet voor mensen die graag hard op de motor rijden, noch voor mensen met hoogtevrees. Op het eerste gezicht lijkt deze weg een doorsnee weg, maar alles veranderd wanneer van 1000+ m afdaalt naar zee niveau. Voor de motorrijder die van haarspeldbochten houdt, heaven on earth.

Tip Oppassen: het asfalt kan glad zijn.


10. Op de motor in Frankrijk

Van Gémenos naar Plan d'Aups Sainte Baume Lengte: 16 km

Zodra je Gémenos voorbij bent, is het nog even opletten op weg naar het motorparadijs. Aangezien in het dal heel wat mensen komen picknicken of wandelen. Eenmaal de rivier over, veranderd het wegdek in een heus circuit. Eerst nog wat bomen, maar daarna heb je vrij zicht en komen er bochten waar je het liefst niet te hard in duikt. De weg klimt omhoog, waarna je een perfect plateau vind met een fantastisch geasfalteerd circuit. Nog iets hoger heb je 300 meter slecht asfalt, voor het weer opknapt. Dus stukje is express aangebracht om rijders af te remmen.

Tip Eigenlijk het hele jaar door rijden hier veel wielrenners. Let op de medeweggebruikers.

Geïnteresseerd in meer tochten? Check onze toertochten kalender.


Lees meer over motorrijden in de volgende blogs!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.