Safety first: 5 tips voor een veilig motorseizoen!

Jamie Roumans|19 April 2018


Man op motor: Tips voor een veilig motorseizoen

Eindelijk is het zover: het motorseizoen is weer van start. De motoren kunnen uit de stalling worden gehaald (of gehuurd bij MotoShare) en er kan weer heerlijk getoerd worden over de mooiste wegen van Nederland en daarbuiten. Helaas is dit ook het moment waarop er onder motorrijders de meeste ongelukken gebeuren.

Voor veel motorrijders is het even wennen na een winterstop, maar dit geldt zeker ook voor andere weggebruikers. Zij kunnen zich moeilijk aanpassen aan de grote hoeveelheid motorrijders die weer op de weg zijn en zien daardoor sneller iets over het hoofd. Wat kun je zelf nou doen als motorrijder om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk de weg op gaat? Je leest het hieronder in onze 5 tips!

5 tips om veilig de weg op te gaan:

 1. Controleer je motor
  Dit spreekt misschien voor zich, maar het is belangrijk dat je je motor grondig checkt voordat je hem weer gaat gebruiken. Denk aan het checken van de vloeistoffen, de zekeringen en verlichting, het remsysteem, de hendels voor je versnellingen en koppeling en kijk alle boutjes, schroefjes en moertjes van je assen en remmen even na.

 2. Reinig je motor
  Leg je motor nog even extra in de watten met een uitgebreide poetsbeurt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je weer met een extra blinkende bike de weg op kunt gaan, maar helpt ook bij het controleren van je motor op gebreken en een soepele werking van je ketting en tandwielen.

 3. Check je motorkleding
  Ook belangrijk: loop je motorkleding na op eventuele slijtage en zorg ervoor dat al je kleding nog steeds up-to-date is. Goede motorkleding is een must en kan in sommige situaties een life saver zijn. Vergeet bij het checken van je kleding niet om ook je motorhelm goed na te kijken. Krassen of barstjes in je vizier kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg dus altijd voor betrouwbaar materiaal.

 4. Geef jezelf en anderen de tijd om te wennen
  Hoe verleidelijk het ook is om de gashendel eens goed aan te trekken, gevaar zit in een klein hoekje. Je kan zelf nog zo'n goede rijder zijn, je hebt als motorrijder altijd te maken met het verkeer om je heen. Zorg ervoor dat je jezelf tijd geeft om te wennen aan je motorfiets, maar geef de andere weggebruikers ook zeker de tijd om weer te wennen aan jouw aanwezigheid. Pas daarom je snelheid aan, zorg dat je goed zichtbaar bent en houd er rekening mee dat je niet altijd gezien wordt.

 5. Loop je verzekering nog even na
  Hoewel je er nooit vanuit gaat dat er iets gebeurt, is het wel zo fijn als je bij schade goed verzekerd bent. Kijk daarom altijd even na of je motor nog verzekerd is en als je in de winter werkt met een schorsing, dat je deze op tijd weer opheft. Pas dan mag je weer de weg op, dus zorg dat je tegen die tijd de juiste verzekering hebt afgesloten.

Veel motorrijplezier!

Houd je deze zaken in je achterhoofd, dan moet het zeker goed komen. Maak er weer een geslaagd motorseizoen van vol mooie toertochtjes, motorvakanties en weekendjes weg. MotoShare wenst je alvast veel veilige kilometers!

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.