Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Safety first: 10 tips voor een veilig motorseizoen!

19 april 2018

Eindelijk is het zover: het motorseizoen is weer van start!

Voor veel motorrijders is het even wennen na een winterstop, maar dit geldt zeker ook voor andere weggebruikers. Zij kunnen zich moeilijk aanpassen aan de grote hoeveelheid motorrijders die weer op de weg zijn en zien daardoor sneller iets over het hoofd. Wat kun je zelf nou doen als motorrijder om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk de weg op gaat? Je leest het hieronder in onze 10 tips!

Controleer je motor

Dit spreekt misschien voor zich, maar het is belangrijk dat je je motor grondig checkt voordat je hem weer gaat gebruiken. Denk aan het checken van de vloeistoffen, de zekeringen en verlichting, het remsysteem, de hendels voor je versnellingen en koppeling en kijk alle boutjes, schroefjes en moertjes van je assen en remmen even na.

Reinig je motor

Leg je motor nog even extra in de watten met een uitgebreide poetsbeurt. Dit zorgt er niet alleen voor dat je weer met een extra blinkende bike de weg op kunt gaan, maar helpt ook bij het controleren van je motor op gebreken en een soepele werking van je ketting en tandwielen.

Check je motorkleding

Ook belangrijk: loop je motorkleding na op eventuele slijtage en zorg ervoor dat al je kleding nog steeds up-to-date is. Goede motorkleding is een must en kan in sommige situaties een life saver zijn. Vergeet bij het checken van je kleding niet om ook je motorhelm goed na te kijken. Krassen of barstjes in je vizier kunnen gevaarlijke situaties veroorzaken. Zorg dus altijd voor betrouwbaar materiaal.

Oefen met remmen

De meeste mensen kunnen lang niet zo hard remmen als hun motor in principe kan remmen. Door te oefenen kun je je remtechniek verbeteren en in noodsituaties een valpartij of erger voorkomen.

Hard remmen oefen je als volgt:

  • Trek de koppeling in zodat je achterwiel niet meer wordt aangedreven.
  • Blijf van je achterrem af! Hard stilzetten van je achterrem zorgt dat deze gaat schuiven. Dat wil je niet. Alleen choppers of lange toermotor krijgen niet al het gewicht bij een remming op het voorwiel, dus bij dat soort motoren kan de achterrem met beleid gebruikt worden in een noodsituatie.
  • Knijp je voorrem zo hard tot je de voorband hoort jammeren. Dat bereik je alleen door flink door te knijpen.

Oefen met uitwijken

In noodsituaties is remmen meestal niet de beste keus. Uitwijken is vaak veiliger. Om veilig uit te wijken moet je countersteeren. Dat betekent dat als je naar links wilt uitwijken, je tegen je linkerhandvat duwt. Als je naar rechts wilt uitwijken, duw je tegen je rechterhandvat. Oefen dit!

Oefen met inleunen

Het is erg belangrijk om uit ervaring te weten hoe ver je je motor kan inleunen in iedere situatie. Je wilt weten hoe ver je kunt gaan in iedere bocht. Als je merkt dat je een bocht niet dreigt te halen en in de berm belandt, is inleunen veel veiliger dan remmen. Gevoel voor bochtenrijden en inleunen krijg je tijdens een vakantierit door de bergen of door een rijvaardigheidstraining op het circuit te volgen.

Neem je ruimte

Als motorrijder kun je je veiligheid vergroten door ruimte om je heen te bewaken. Neem die verantwoordelijkheid bij het inhalen, opstellen voor het stoplicht, rijden op de snelweg (nooit bumperkleven!) of simpelweg bij het kiezen van de positie op de weg. In een noodsituatie heb je ruimte nodig om uit te wijken of te remmen.

Rijd fit

Veel ongelukken op de weg gebeuren door vermoeidheid en onoplettendheid. Zorg dat je bij iedere rit op je motor uitgerust bent. Zorg bij een langere rit voor voldoende pauzes waarbij je eet en drinkt en zorg ervoor dat je comforabel gekleed bent en in een prettige houding op je motor zit.

Geef jezelf en anderen de tijd om te wennen

Hoe verleidelijk het ook is om de gashendel eens goed aan te trekken, gevaar zit in een klein hoekje. Je kan zelf nog zo'n goede rijder zijn, je hebt als motorrijder altijd te maken met het verkeer om je heen. Zorg ervoor dat je jezelf tijd geeft om te wennen aan je motorfiets, maar geef de andere weggebruikers ook zeker de tijd om weer te wennen aan jouw aanwezigheid. Pas daarom je snelheid aan, zorg dat je goed zichtbaar bent en houd er rekening mee dat je niet altijd gezien wordt.

Loop je verzekering nog even na

Hoewel je er nooit vanuit gaat dat er iets gebeurt, is het wel zo fijn als je bij schade goed verzekerd bent. Kijk daarom altijd even na of je motor nog verzekerd is en als je in de winter werkt met een schorsing, dat je deze op tijd weer opheft. Pas dan mag je weer de weg op, dus zorg dat je tegen die tijd de juiste verzekering hebt afgesloten.

Veel motorrijplezier!

Houd je deze zaken in je achterhoofd, dan moet het zeker goed komen. Maak er weer een geslaagd motorseizoen van vol mooie toertochtjes, motorvakanties en weekendjes weg. MotoShare wenst je alvast veel veilige kilometers!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.