Lynda  Provoost
Lynda Provoost

Voor motorrijders de mooiste natuurgebieden in Nederland

30 september 2017

Op de motor beleef je de omgeving anders dan wanneer je in een auto zit. Je voelt de wind en de zon en je ruikt de natuur. Op de motor kom je bovendien op plekken waar je met de auto niet snel zult komen. Het is een ideaal vervoermiddel om de veelzijdige natuur in Nederland te verkennen. Wij brengen je vast op wat ideeën voor een bezoekje aan een van onze Nationale Parken.

Duinen van Texel op de motor

De boot naar het grootste Nederlandse Waddeneiland vertrekt iedere dag op het halve uur vanuit Den Helder. In 20 minuten ben je aan de overkant. Tijdens een rondje over het eiland kom je vanzelf in het duingebied in het westen van het eiland. Maar liefst 43 km2 strekken zich uit van de vuurtoren in het noorden tot de zandduinen van De Hors in het zuiden.

Alde Feanen op de motor

Dit moeras in het hart van Friesland is maar liefst 2000 hectare groot. Het unieke landschap zorgt ervoor dat er maar liefst 450 soorten planten voorkomen en meer dan 100 vogelsoorten. Je kunt met de motor om het gebied heenrijden.

Drents Friese Wold op de motor

Op de grens van Drenthe en Friesland ligt een van de grootste natuurgebieden van ons land. Het is een ongerept, veelzijdig gebied met bos, heide en stuifzand. Maak een rondje vanuit Appelscha via Hoogersmilde, Diever, Wapse, Doldersum, Elso, Appelscha om het gebied te verkennen.

Dwingelderveld op de motor

In het zuidwesten van Drenthe, net buiten Dwingeloo ligt een van de grootste heidegebieden van Europa. Het Dwingelderveld is vooral aan het eind van de zomer, als de heide bloeit, een unieke bestemming voor een motorrit. De N855, van Dwingeloo naar Spier, doorkruist dit prachtige gebied.

Weerribben op de motor

Het Nationale Park De Weerribben moet je eigenlijk per boot verkennen, maar ook op de motor kun je genieten van de Weerribben. Begin je rondje Weerribben in Steenwijk en rijd via Giethoorn, Wanneperveen, St. Jansklooster, Vollenhove en Blokzijl terug naar Steenwijk. Een deel van de route brengt je in het hart van De Weerribben, misschien wel het mooiste stukje natuur van Overijssel.

Sallandse Heuvelrug op de motor

Tussen Hengelo en Deventer ligt een uniek Nationaal Park: De Sallandse Heuvelrug. Dit on-Nederlandse stuk natuur ligt midden in Overijssel en door de heuvels heb je de mooiste uitzichten over het heide- en bosrijke landschap. Maak een mooi rondje op de motor door het gebied. Je tocht begint in Hellendoorn en via Noetsele, Hexel, Ligtenberg, Holten, Neerdorp, Nieuw Heeten en Haarle rijd je terug naar Hellendoorn.

De Hoge Veluwe op de motor

Nationaal Park De Hoge Veluwe is waarschijnlijk het meest bekende natuurpark van ons land. De natuur is hier overweldigend. Het is mogelijk je motor bij de ingang Otterlo mee te nemen in het Park. Je betaalt daarvoor een toeslag op de entree van het park. Zo kun je op de motor naar het bezoekerscentrum, Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller Museum. Hou er rekening mee dat je een natuurpark betreedt waar de adviessnelheid maximaal 40 kilometer per uur is.

Veluwezoom op de motor

In het uiterste oosten van De Veluwe, niet ver van De Hoge Veluwe ligt Nationaal Park Veluwezoom. Het is het oudste Nationale Park van ons land met eindeloze heidevelden en gezellige dorp. Je kunt op de motor een prachtig rondje om het park rijden. Begin in Velp en rijd via Rheden, Ellecom, Dieren, Eerbeek, Loenen, Woeste Hoeve, Groenendaal, Terlet, Rozendaal terug naar Velp. Geniet van de heerlijke bochtige wegen.

Utrechtse Heuvelrug op de motor

De Utrechtse Heuvelrug is een zandrug in het landschap van de provincies Utrecht en Noord-Holland. Deze heuvelrug met ‘toppen’ tot boven de 50 meter ligt tussen Hilversum en Rhenen en is een ideale bestemming voor een dagtocht op de motor. Het gebied is bosrijk en je kunt via veel mooie slingerweggetjes het gebied verkennen. Rijd bijvoorbeeld via Hilversum, Soest, Zeist, Doorn en Amerongen naar Rhenen en geniet van al het natuurschoon in dit Nationale Park.

Biesbosch op de motor

Nationaal Park de Biesbosch in het westen van Brabant is een unieke rivierdelta. Het is een gebied vol met wilgenbossen, eilanden en kreken. De Biesbosch zelf ontdek je het beste te voet of met een bootje, maar de motorroute om de Biesbosch is wat ons betreft een van de mooiste motorroutes in Nederland.

Loonse en Drunense duinen op de motor

In het hart van Brabant, tussen Tilburg en Den Bosch, ligt de Brabantse Sahara. Deze bijnaam kreeg het Nationaal Park De Loonse en Drunense duinen omdat het voor een deel bestaat uit spectaculaire zandvlaktes waar geen bomen groeien. Je kunt het gebied met de motor doorkruisen door vanuit Drunen via de Margrietweg en de Duinweg naar Distelberg te rijden. Reken maar dat je onder de indruk zult zijn van de natuur in dit gebied.

Kalmthoutse heide

Tussen Bergen op Zoom in Brabant en Antwerpen in Vlaanderen ligt dit prachtige natuurgebied met bossen, heidevelden en een groot aantal vennen. Het waterrijke gebied is vooral bekend door de bijzondere amfibieën en zeldzame insecten die er voor komen. Om dit gebied op de motor te ontdekken maak je vanuit vanuit Bergen op Zoom via Korteven, Ossendrecht, Putte, Kalmthout en Wouwse Plantage terug naar Bergen op Zoom. Een ideaal rondje voor een zondagmiddag.

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.