Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Motorrijden in de regen. De belangrijkste tips.

7 oktober 2016

Het is in ons land zeker niet altijd ideaal motorweer. Soms te heet, soms te koud en regelmatig valt er een bui regen. Je zou het trouwens niet denken, maar in ons land is het 93% van de tijd gewoon droog. Eigenlijk komt het erop neer dat het van de 365 dagen in een jaar in ons land slechts 25,5 dag regent …

Maar goed, als jij als motorrijder onderweg bent op een dag dat het niet helemaal droog is, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Wij geven je de belangrijkste tips voor het rijden in de regen.

Regenkleding op de motor

Kletsnat op de motor zitten is het laatste wat je wilt. Als je graag in een leren pak rondrijdt, is het zaak om altijd een nylon jas, broek of regenoverall mee te nemen. Trek deze regenkleding aan voordat de eerste druppels gaan vallen en je hoeft niet te worstelen met je motorlaarzen die niet door de smalle pijpen pakken. Kies kleding die goed past zodat je niet ‘’flapperend’’ over de snelweg raast. Interesse in goede regenkleding voor op de motor? Bij Motozoom hebben ze veel keus.

Motorrijden op glad wegdek

Een nat wegdek is zeker niet per definitie een glad wegdek. Zorg er wel voor dat je tijdens regen je snelheid aanpast, want de remweg op nat asfalt is altijd wat langer. Als het langere tijd niet heeft geregend, moet je er rekening mee houden dat het op sommige plekken tijdelijk extra glad kan zijn. Vuil en olie die op het wegdek liggen, kunnen in combinatie met het regenwater een glad papje worden. Je herkent die plekken vaak aan schuimvorming op het wegdek. Vooral bij stoplichten ligt er vaak diesel op het wegdek. Wees hier extra voorzichtig met remmen!

Slecht zicht bij het motorrijden

In de regen zie je minder goed hoe het wegdek eruit ziet. Reparaties in het asfalt zijn bitumen en deze kunnen glad zijn. Bij droog weer zie je deze zwarte strepen goed liggen, bij een flinke regenbui niet meer. Als je merkt dat op zo’n reparatie gaat glijden, ga dan niet van schrik remmen maar probeer het gas erop te houden. Witte strepen van een zebrapad of pijlen op de weg zijn van plastic en bij een flinke bui minder goed zichtbaar. Probeer te voorkomen dat je tijdens een regenbui in de bocht overheen rijdt. Zorg er ook voor dat je vizier altijd schoon is. Oneffenheden op je vizier zorgen ervoor dat regendruppels blijven liggen. Vooral ’s avonds wordt het licht van koplampen en lantaarns dan verstrooid, zodat je bijna niets meer ziet. Gebruik Turtlewax om je vizier regelmatig te reinigen.

Lekker rijden in de regen

Bij Motoshare kies je - ook als het een dagje wat minder mooi weer is – uit tientallen motorfietsen. Het zijn motoren van liefhebbers die graag willen dat jij kennismaakt met hun geliefde tweewieler. Al voor een paar tientjes per dag kun je op onze site je favoriete motorfiets een dagje uitproberen!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.