Carlota Olivencia
Carlota Olivencia

Met een motorfiets de Stelvio pas rijden? Onze tips!

31 januari 2017

De Stelvio pas staat voor veel motorrijders op de bucketlist van de te rijden motorroutes in Europa. Maar is de Stelvio pas echt de moeite waard en waar moet je rekening mee houden als je de pas gaat rijden? Wij proberen deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en een aantal tips te geven. De volgende onderwerpen kun je verwachten:

In deze blog worden de volgende punten behandeld:


Waar ligt de Stelviopas en hoe ziet de route eruit?

De Passo dello Stelvio (Duits: Stilfserjoch) is een bergpas in de Italiaanse Alpen. De bergpas is vooral bekend vanwege wieleretappes in de Ronde van Italië. De Stelvio is een van de hoogste verharde bergpassen in de Alpen.

De Stelviopas ligt op de grens van de Italiaanstalige provincie Sondrio en het Duitstalige Zuid-Tirol. Ten oosten van de pas liggen de Ortler Alpen met als hoogste punt de Ortler en nog dichter bij de Monte Livrio op wiens gletsjers gedurende het zomerseizoen geskied wordt. In het noorden ligt de Dreisprachenspitze, het ontmoetingspunt van drie talen; Italiaans, Duits en Reto-Romaans. Ten slotte ligt in het zuiden de Monte Scorluzzo die als een van de gemakkelijkst te beklimmen drieduizenders geldt. De pas ligt in het hart van het Nationaal Park Stelvio, een van de oudste (1936) en grootste nationale parken van Europa. Nog geen drie kilometer van de pashoogte, in de afdaling naar Bormio, ligt de zijweg naar de Umbrailpas, de hoogste berijdbare pas van Zwitserland die vanaf daar nog slechts tweehonderd meter verwijderd is.

Vanaf Prato heb je 48 en vanaf Bormio heb je 34 haarspeldbochten. De totale weg / strada SS38 is 49 KM lang en werd tussen 1820 en 1825 aangelegd. De noordkant vanaf Prato begint eenvoudig en wordt steeds steiler en heeft geen tunnels. De eerste kilometers langs een riviertje zijn mooi met 3 tot 6 procent stijging. Later na het dorp Trafoi (1584 m) wordt het in het bos even iets steiler met diverse pieken naar 12 % stijgingspercentages. Daarna wordt het weer 8 a 10 % met de vele haarspeldbochten die je uitzicht geven op de top van de Stelvio. De zuidkant vanaf Bormio is iets gemakkelijker, heeft diverse gevaarlijke en smalle tunnels en ook vele haarspeldbochten. De zuidkant heeft 39 keer een haarspeldbocht, waarvan er ruim 20 dicht op elkaar volgen bij de waterval iets voorbij de helft. En dan nog een stuk op tien haarspeldbochten net onder de top. De tunnels zijn wel iets vergroot ten opzichte van de aanleg in 1816, maar erg smal en met bochten.


Wanneer is het beste moment om de Stelvio pas te rijden?

De Stelvio pas is meestal vanaf medio mei of begin juni tot eind september of uiterlijk begin oktober open. De Stelvio Pas staat bekend om zijn grillige en koude weer; kijk daarom altijd goed op het weerbericht voordat je de Stelvio beklimt: Het weer op de Stelvio en in de buurt op: Meteo Valtellina & Engadina - Italy & Switzerland.

Door de populariteit kan het erg druk zijn met automobilisten en wielrenners, kies daarom bij voorkeur een doordeweekse dag om de Stelvio pas te rijden. Zo heb je het minste last van ander verkeer.


Welke motorfiets is het best geschikt voor het rijden van de Stelvio pas?

De Stelvio pas heeft veel haarspeld bochten met daartussen korte rechte stukken, daarbij kan het stijgingspercentage oplopen tot 12%, hierdoor ligt de gemiddelde snelheid laag. De haarspeldbochten zijn meestal erg krap, daarom ligt de voorkeur bij een naked bike of een supermoto, omdat deze motorfietsen licht en wendbaar zijn. Je kunt natuurlijk ook met een zware en minder wendbare motor de Stelvio pas rijden, al maakt dit de rit tot een nog grotere uitdaging.


Wat zijn de mogelijke gevaren van motorrijden op de Stelvio pas?

Zoals eerder genoemd staat de Stelvio bekend om zijn grillige en koude weer, check daarom altijd goed het weerbericht. Het weer zorgt er tevens voor dat de pas vaak laat in het seizoen opent en vroeg weer sluit, omdat er sneeuw ligt.

De populariteit van de Stelvio zorgt ervoor dat er veel toeristen zijn te vinden, zowel met de auto, als de motor als op de fiets. Al dit verkeer betekent dat er soms weinig ruimte is, dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en minder rijplezier, vooral in de steile haarspeldbochten.


Waar kan ik overnachten in de buurt van de Stelvio pas?

Op de Stelvio pas staan meerdere hotels, maar ook in de dorpen aan de voet van de Stelvio kun je overnachten. Er zijn een stuk of 5 hotels bovenop de Stelvio Pas. Vanuit deze hotels kun je zomer skiën. Deze hooggelegen hotels op de StelvioPas zijn in de winter gesloten. De winter duurt altijd behoorlijk lang op de stelio pas, dus de hotels zijn vaak lang gesloten. Meestal zijn de stelvio hotels dicht van November t/m april (onder voorbehoud). Dit komt doordat de weg naar de Stelvio pas dan gesloten is. De hotels heten allemaal iets met Stelvio of Stilfersjoch de Duitse vertaling van Stelvio.

In het dorp Prato ten noorden van de Passo Dello Stelvio staan diverse hotels. In het stadje Bormio ten zuiden van de Stelvio staan heel veel hotels. Bormio is een ski dorp / stad met vele hotels. In Bormio worden bijna ieder jaar wereldbeker wedstrijden skien gehouden, vandaar de vele keuze uit luxe hotels. In Bormio vind je ook goedkopere hotels in deze leuke gezellige stad.


Waar kan ik eten en drinken op de Stelvio pas?

Bovenop de Stelvio pas vinden zich meerdere restaurants, hier kun je heerlijk eten. Bekijk eens het overzicht op Tripadvisor met de beste restaurants.

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.