Motor verkopen? 10 tips voor een snelle en succesvolle verkoop van je motor!

Jamie Roumans|31 January 2018


Sleuteloverdracht: Verkopen motor tien tips

Je motor verkopen doe je snel en succesvol met deze 10 tips!

Op dit moment misschien moeilijk voor te stellen, maar er komt een dag dat je afscheid gaat nemen van je motor. Je trouwe fiets waarmee je de mooiste ritten hebt gemaakt gaat in de verkoop.

Om je motor zo snel en zo goed mogelijk te verkopen aan een waardige nieuwe eigenaar hebben we 10 tips voor je verzameld. Met onze tips ben je goed voorbereid en omzeil je alle obstakels die bij de verkoop van je motor een rol spelen.

We geven je bovendien een slimme extra tip!

De tips:

 1. Wat is de beste tijd om je motor te verkopen?
 2. Wat heb ik nodig bij de verkoop van mijn motor?
 3. Foto’s maken voor de verkoop van mijn motor?
 4. Wat is een goede prijs voor mijn motor?
 5. Particulier verkopen van je motor?
 6. Verkopen of inruilen van je motor bij een dealer of inkoopsite?
 7. Wat zet ik in de advertentie bij de verkoop van mijn motor?
 8. Laat ik een proefrit maken als ik mijn motor verkoop?
 9. Hoe onderhandel ik over de prijs van mijn motor?
 10. Wat moet ik regelen bij de definitieve verkoop van mijn motor?
 11. Extra tip: optie om je motor niet te verkopen


Tip 1. Wat is de beste tijd om je motor te verkopen?

Vraag jij je af in welke tijd van het jaar je je motor het beste te koop kunt zetten? Als het voorjaar aanbreekt groeit de vraag naar motoren sterk. De kans dat je de beste prijs voor je motor krijgt is het grootst als je je motor tussen maart en september te koop aanbiedt. Aan de andere kant is het aanbod van motoren in de wintermaanden een stuk lager dan in de zomer zodat je minder concurrentie hebt en een echte liefhebber vindt.

Tip 2. Wat heb ik nodig bij de verkoop van mijn motor?

Zorg dat je motor in optimale staat verkeert als je deze wilt verkopen. Controleer alle functies van je motor. Doet alle verlichting het? Heb je de sleutels van koffers en eventueel alarm paraat? Knijp in de remmen en probeer naar voren en achteren te rollen om te testen of de remblokken goed werken. Start met een koude motor en laat je motor stationair lopen en check of je geen gekke geluiden hoort. Controleer of je alle papieren van je motor hebt. Je hebt in ieder geval het kentekenbewijs en de tenaamstelling nodig. Heb je een onderhoudsboekje of facturen van onderhoud? Pak deze erbij.

Tip 3: Foto’s maken voor de verkoop van mijn motor

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Sinds de opkomst van internet is het plaatje nog belangrijker geworden. Goede foto’s beginnen met een schone motor en een neutrale achtergrond. Vergeet niet om ook het glas voor de tellers af te nemen om een goede foto van de kilometerstand te maken.

Wat het licht betreft kan je beter fotograferen op een bewolkte dag dan op een zonnige dag. Als het erg zonnig is, wacht dan tot de zon iets lager staat, dit komt de kleur en reflecties ten goede. Als je in het volle zonlicht gaat fotograferen, dan kan je gebruik maken van een polarisatiefilter om hinderlijke schitteringen weg te filteren.

Heb je de foto’s gemaakt, bekijk deze dan op je computer. Je kunt ze eventueel bijsnijden zodat je motor nog beter in beeld komt. Gebruik voor de presentatie zoveel mogelijk foto’s. Als je op een advertentieplatform 20 foto’s mag plaatsen, gebruik die ruimte! Heeft je motor schade, dan moet je daar ook foto’s van laten zien. Als de koper de schade achteraf ontdekt, is dat slecht voor je onderhandelingspositie. Je mag je motor natuurlijk zo mooi mogelijk aanbieden, maar eerlijk duurt het langst.

Wat zet ik op de foto bij de verkoop van mijn motor?

Het is belangrijk om foto’s van alle hoeken van je motor te maken. Kies voor de volgende invalshoeken

Foto motor rechtsvoor
foto-motor-rechts-voor

Foto motor rechtsachter
foto-motor-rechts-achter

Stuur en tellers
foto-motor-stuur-teller

Foto motor linksvoor
foto-motor-links-voor

Foto motor linksachter
foto-motor-links-achter

Foto van de zijkant van je motor
foto-motor-zijkant

Detailfoto van eventuele schade bij je motor
foto-motor-eventuele-schade

Tip 4: Wat is een goede prijs voor mijn motor?

Hoeveel kan je vragen voor je motor? Voor het bepalen van de dagwaarde van je motorfiets bestaat geen koerslijst zoals bij auto’s. Om een realistische verkoopprijs te bepalen kan je vergelijkbare motoren op het internet opzoeken. Hou rekening met het bouwjaar en de bouwmaand, de kilometerstand en het type motorblok.

De waarde is ook afhankelijk van de algehele staat van je motor, de onderhoudsgeschiedenis en eventuele accessoires. Door het huidige aanbod van motoren op internet te vergelijken met je eigen motor, kan je de waarde prima bepalen.

Hou er rekening mee dat de prijs voor een vergelijkbare motor, die bij een dealer wordt aangeboden, tot wel 25% hoger kan liggen dan de prijs die bij particuliere verkoop wordt gevraagd. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de motor door de dealer uitvoerig is nagekeken en dat er (BOVAG) garantie door de dealer wordt gegeven. Heb je een goed beeld van de mogelijke vraagprijs voor jouw motor? Zorg nu voor een scherpe prijstelling. Ga niet te hoog zitten, dan komt er niemand. Maar maak je prijs ook niet te laag want dat kan weer twijfels oproepen.

alt

Tip 5: Particulier verkopen van je motor

De beste prijs voor je motor kan je behalen door hem zelf te verkopen. Bedenk wel dat het contact met geïnteresseerden, het organiseren van proefritten en het onderhandelen over de prijs een tijdrovende bezigheid kan zijn.

Als je besluit om je motor zelf te verkopen is de belangrijkste tip daarbij: spreid je kansen.

Online adverteren

Dankzij internet kan je je motor uitstekend zelf verkopen. Er zijn meerdere online platforms waar je kan adverteren.

Voorbeelden zijn:
www.marktplaats.nl
www.speurders.nl
www.autoscout24.nl/motoren
www.autotrader.nl/motor

Gebruik je netwerk

Laat aan je vrienden, collega’s en familie weten dat je motor te koop is en plaats een bericht op je sociale media zoals Facebook of Instagram.

Adverteer gratis

Je kan er ook voor kiezen om de motor voor je deur te zetten met een ‘’Te koop’’ bordje erop of een briefje bij de lokale supermarkt op te hangen.

Hoe meer mensen zien dat je je motor te koop aanbiedt, hoe meer potentiële kopers je kan verwachten.

Tip 6: Verkopen of inruilen van je motor bij een dealer of inkoopsite?

Heb je geen zin in het ‘gedoe’ bij het verkopen van je motor zoals het bellen en mailen met potentiële kopers, het organiseren van een proefrit en het onderhandelen over de prijs? Dan kun je ervoor kiezen om je motor aan een inkoper of dealer te verkopen.

Inkoopsites

Er is een aantal sites die gespecialiseerd zijn in het inkopen van jouw motor. Zij verkopen jouw motor via een dealernetwerk. Voordeel is dat je je motor vrijblijvend aanmeldt en dat je – op basis van de biedingen – besluit of je je motor wilt verkopen.

Voorbeelden van dat soort sites zijn:
www.ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl
www.motorinkopen.nl

Verkopen via een dealer

Als je van plan bent een nieuwe of tweedehands motor bij een dealer te kopen, is het verstandig om je huidige motorfiets in te ruilen. Vaak krijg je bij inruil de beste prijs, zeker als je je motor aanbiedt bij een dealer van ‘jouw’ merk.

Tip 7: Wat zet ik in de advertentie bij de verkoop van mijn motor?

Bij het online adverteren van je motor is het belangrijk dat je aan een aantal zaken denkt. Zo maak je de grootste kans je motor snel te verkopen.

1. Zet in de titel van je advertentie het merk, het model en het bouwjaar van je motor. Bijvoorbeeld Motor BMW R1200GS 2008

2. Plaats zoveel mogelijk foto’s. Zie tip 3 ‘Foto’s maken voor de verkoop van mijn motor’ voor alle tips voor goede foto’s van je motor.

3. Omschrijf je motor op een eerlijke en persoonlijke manier. Benadruk de unieke punten van jouw motor en schrijf een overtuigend en persoonlijk verhaal. Vertel iets over jezelf, het verhaal achter je motor en de reden dat je de motor verkoopt. Wees eerlijk over eventuele schade of eigenaardigheden van je motor of over eventuele grote reparaties en onderhoudsklussen die eraan zitten te komen (zoals nieuwe banden of ketting). Begin de tekst met de unieke eigenschappen van je motor. In veel websites worden op de overzichtspagina de eerste 150 karakters uit je advertentie getoond. Daarin moet je dus direct duidelijk maken waarom de koper op jouw advertentie moet klikken. Heeft je motor bijvoorbeeld veel vermogen? Een uitstekende zitpositie of heel veel extra’s? Begin daarmee je tekst.

4. Geef potentiële kopers de kans om je te bellen. Het opgeven van een telefoonnummer in je advertentie wekt vertrouwen.

5. Kies een goede prijs. Lees Tip 4 ‘Wat is een goede prijs voor mijn motor?’ om te achterhalen hoe je een goede prijs bepaalt.

foto-motor-zwart

Tip 8: Laat ik een proefrit maken als ik mijn motor verkoop?

Als je een potentiële koper voor je motor gevonden hebt, zal hij of zij graag een proefrit maken. Zo kan de koper goed vaststellen of de motor bij hem of haar past en of er geen mankementen zijn. Hoewel je natuurlijk nooit verplicht bent om een proefrit te laten maken, doe je er verstandig aan om een testrit toe te staan. Natuurlijk wil je bij zo’n proefrit wel zeker weten dat je potentiële koper oprecht interesse heeft en geen kwade bedoelingen heeft. We geven je graag 5 tips om de proefrit goed te laten verlopen.

Check de koper van je motor

Gebruik internet om iets meer te achterhalen over je potentiële koper. Google zijn naam of gebruik Facebook om meer informatie over de proefrijder te vinden.

Kies een goed tijdstip voor de proefrit

De beste tijd om een proefrit te plannen is tussen 10.00 en 14.00 uur, bij voorkeur op een droge dag. Het is dan relatief rustig op de weg en voldoende licht zodat je koper zich goed kan concentreren op de motor en de testrit.

Stippel vooraf een route uit en rij mee

Jij kent als beste de mooiste wegen in de omgeving van je huis. Het kan geen kwaad om van tevoren een route te plannen die je aan de proefrijder voorlegt. Een combinatie van snelweg, de bebouwde kom en mooie weggetjes met veel bochten is ideaal om de motor goed te testen. In de ideale situatie zorg je dat je op de dag van de proefrit een tweede motorfiets hebt. Zo kun je samen een proefrit maken en weet je zeker dat je koper je motor met respect zal berijden.

Vul een proefrit verklaring in

Vul zélf, vóór de proefrit, een proefrit verklaring in tweevoud in aan de hand van de
gegevens en het rijbewijs dat de belangstellende je toont. Laat onderstaande verklaring ondertekenen door de belangstellende. Vul zelf het gedeelte in over de verzekering
van het voertuig en tekent zelf ook. Geef één exemplaar aan de belangstellende
koper.

DOWNLOAD PROEFRIT VERKLARING

Tip 9: Hoe onderhandel ik over de prijs van mijn motor?

Het is niet voor iedereen even makkelijk: onderhandelen over de prijs van je motor. Hou er rekening mee dat je potentiële koper wil onderhandelen over de prijs. Durf en standvastigheid zijn zaken die jou zullen helpen tijdens het onderhandelen. Zorg er ook voor dat je geen haast hebt bij de verkoop. Haast en moeten verkopen verzwakken je onderhandelingspositie.

Onderhandelen bij particuliere verkoop

Hoewel onderhandelen over prijzen waarschijnlijk niet je dagelijks werk is, moet je je wel op een prijsonderhandeling instellen. Ga uit van een minimaal bedrag voor je motor wilt hebben. Blijf in de onderhandeling tenminste 10% boven dat bedrag zitten. De laatste euro’s kan je inzetten om de verkoop definitief tot stand te brengen.

Onderhandelen bij het inruilen van je motor bij een dealer

Als je je motor aan een handelaar verkoopt en een andere (tweedehands) motor terugkoopt, is het belangrijk om je eerst goed te verdiepen in de marktwaarde van je eigen motor en de motor die je wilt kopen. Vergelijk prijzen op het internet en bepaal wat je nieuwe motor jou waard is. Je zult dan ook zien dat geen enkele tweedehands motor uniek is. Er is altijd (tenminste) een tweede exemplaar te vinden. Met die wetenschap zal je minder gretig bij de verkoper binnenlopen. Erg belangrijk, want reken maar dat je te weinig terugkrijgt voor je huidige motor als je met een te grote glimlach naast je volgende motor staat.

Zorg dat je ook weet wat je tenminste voor je eigen motor wilt hebben. Hou er rekening mee dat de werkelijke inruilwaarde van jouw motor bij een dealer lager ligt dan de marktwaarde van je motor. De dealer moet ook nog wat verdienen! Door je vooronderzoek naar het aanbod online heb je een goed beeld van de prijzen. Gebruik die kennis om te onderhandelen.

Slimme trucs bij het onderhandelen met een dealer

Onderhandel niet over de prijs

Maak duidelijk wat je wilt hebben voor je huidige motor en wat je wilt betalen voor de motor die wordt aangeboden wordt. Vertel de verkoper dat je direct tekent als deze akkoord is met jouw voorstel, laat je telefoonnummer achter en loop weg.

Bel op het juiste moment

Word je niet gebeld? Bel de dealer aan het eind van het weekend of het eind van de maand om te laten weten dat jouw aanbod nog geldt. De kans is groot dat een verkoper aan het eind van een slechte verkoopmaand of een mager weekend alsnog met je in zee gaat.

Wees geduldig

Natuurlijk wil je het liefst vandaag de deal rond maken. Maar alleen als geduldige verkoper/koper krijg je de beste prijs!

Tip 10 : Wat moet ik regelen bij de definitieve verkoop van mijn motor?

Als je je motor verkoopt, moet je zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven. Gebeurt dat niet? Dan blijf je als eigenaar verantwoordelijk voor het voertuig en bijbehorende verplichtingen.

Kenteken overschrijven

Je kunt het kenteken laten overschrijven op de naam van de koper bij een kentekenloket, een RDW-keuringsstation of een RDW-balie. Ook kan je je motor online overschrijven.

Overschrijven bij een kentekenloket of RDW-balie

Voor het overschrijven is zijn een aantal stappen nodig. Je gaat met de koper, het kentekenbewijs, het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs naar het kentekenloket of RDW-balie. Er zijn meer dan 750 kentekenloketten in ons land. Een RDW-balie vind je in Zoetermeer, Den Bosch of Veendam. Op 1 januari is het kentekenbewijs op creditcardformaat ingevoerd. Als jouw motor na die datum op kenteken is gezet neem je deze kentekencard en de tenaamstellingscode mee. Vergeet niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

De medewerker zet het voertuig op naam van de koper en geeft de koper een tenaamstellingsverslag. Dit is een schriftelijk bewijs van de transactie met de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Als de koper een digitale berichtenbox van de overheid heeft, dan ontvangt hij of zij het tenaamstellingsverslag hier ook automatisch in.
Als verkoper krijg je van de medewerker ook een bewijs dat het voertuig niet meer op jouw naam staat. Dit bewijs heet een vrijwaringsbewijs. Met dit vrijwaringsbewijs kan je aantonen dat je niet meer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

De RDW stuurt de koper de volgende werkdag de nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode.

Geen verplichtingen na overschrijven kenteken

Zodra het kenteken op naam staat van de koper, ben je niet meer verantwoordelijk voor het voertuig. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch. Je moet nog wel zelf de verzekering van je motor opzeggen of omzetten naar je nieuwe motor.

foto-motor-honda-scrambler

Extra tip: Niet verkopen maar verhuren van je motor!

Je motor verkopen betekent definitief afscheid nemen van je geliefde tweewieler. Een prima alternatief voor de verkoop van je motor kan het verhuren zijn.

Bij motoshare.nl verhuren al meer dan 500 eigenaren uit heel Nederland hun motor. Je motor aanmelden is kosteloos en jij bepaalt zelf de verhuurprijs. Wanneer de motor wordt gehuurd, gaat 70% van de opbrengst naar de motor eigenaar, 15% naar OHRA en 15% naar MotoShare.

Klik hier voor meer informatie over het verhuren via MotoShare!

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.