Een motor schorsen. Hoe werkt dat? Wij leggen uit!

Luuk van Maanen|15 November 2018


Foto: Bobber in garage

Veel motorrijders schorsen hun motor in de winter. Dit biedt voordelen, omdat je de verzekering dan niet hoeft te betalen. MotoShare zocht voor je uit hoe dat precies in z'n werk gaat en welke mogelijkheden er zijn.

In deze blog worden de volgende punten behandeld:

Het schorsen van je motor, de schorsing van je motor verlengen of de schorsing van je motor opzeggen kan zowel online via de website van RDW als via een RDW loket. Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet je direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. Wil je je voertuig langer schorsen, dan kun je de schorsing verlengen.


Wat houdt het schorsen van je motor in?

Gebruik je langere tijd je motor niet, dan kunt je deze tijdelijk laten schorsen. In de periode dat je motor geschorst is, hoef je niet meer aan de verplichte motorrijtuigenbelasting en verzekering te voldoen. Je krijgt een schorsingsbewijs dat aantoont dat je motor tijdelijk geen gebruik meer maakt van de openbare weg. Je kunt je motor maximaal een jaar schorsen, hier zijn kosten aan verbonden.

Je motor schorsen, de schorsing verlengen of opzeggen. Hoe werkt dat?

De motor schorsen
Als u besluit uw motor voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u het voertuig schorsen. Tijdens de schorsing hoeft u niet te voldoen aan de voertuigverplichtingen (wegenbelasting en WA-verzekering) De wegenbelasting stopt automatisch. U moet wel zelf uw verzekering opzeggen. Een schorsing duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt de schorsing automatisch af en moet u direct weer voldoen aan de voertuigverplichtingen. U kunt ook de schorsing verlengen.

De schorsing van de motor verlengen
Je schorsing verlengen kan 24 uur per dag en al vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum. De nieuwe einddatum is dan gelijk aan de einddatum van de oude schorsing plus één jaar. Als je eerder dan 6 weken voor de einddatum de schorsing verlengt, houd je niet de oude vervaldatum. Op de datum waarop je dan de schorsing verlengt, gaat de nieuwe schorsing voor 1 jaar in. De RDW stuurt 1 maand voor de afloop van een schorsing een herinneringsbrief.

De schorsing van je motor opheffen
Heb je het kenteken van je motor geschorst, dan vervalt die schorsing na 1 jaar automatisch. Als je eerder met je voertuig weer gebruik wilt maken van de openbare weg, dan moet je de schorsing beëindigen. Dit is gratis. Verkoop je de motor waarvan het kenteken is geschorst, dan hoef je niets te doen. Zodra de koper de motor op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.

Motoren schorsen als verzamelaar

Ben je een verzamelaar van oude motoren? Dan bestaat er een aangepaste, voordelige regeling voor jou. Als je verzamelaar bent van oude motoren en de kentekens ervan staan op je naam, dan ben je natuurlijk ook verantwoordelijk voor de verplichtingen die bij de voertuigen horen (WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting). Gebruik je de voertuigen niet, maar stal je ze bijvoorbeeld in een schuur, schors deze dan gewoon.

Wat zijn de opties bij het schorsen van een motor als motorfiets verzamelaar?

  • Schorsing aanvragen of verlengen
  • Neem contact op met RDW Klantenservice

Schorsing kosten en ons advies

Veel motorrijders rijden niet de winter door. De motor gaat de garage in tot het eerste zonnetje van het voorjaar. Gezien de motor geen kilometers gaat maken in de winter, adviseren we vanuit MotoShare je motor te schorsen in deze periode.

Gemiddeld is een motorrijder €20,- per maand kwijt aan een motorverzekering en motorrijtuigenbelasting. Het schorsen van je motor kost je €24,10. Als we rekenen dat de gemiddelde motorrijder de motor begin november in de schuur zet en deze in april weer tevoorschijn haalt, dan ben je voor die periode €120,- kwijt aan motorverzekering en motorrijtuigenbelasting. Het schorsen van je motor in de winter bespaart je dus €95,90.

Snel verdient toch?!


Lees meer over motorrijden in de volgende blogs!

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.