Eric Smulders
Eric Smulders

Motor schorsen bij de RDW? De kosten en hoe je het regelt

30 augustus 2018

Veel motorrijders schorsen hun motor in de winter, omdat ze tijdens deze periode niet rijden en zo kunnen besparen op kosten zoals wegenbelasting en verzekering. MotoShare zocht uit hoe dat precies in z'n werk gaat en welke mogelijkheden er zijn.


Wat is je motor schorsen?

Als je besluit jouw motor voor langere tijd niet te gebruiken, bijvoorbeeld in de winter, dan kun je de motorfiets schorsen. Daarmee geef je aan dat je geen gebruik meer maakt van de openbare weg. Zodoende hoef je tijdens de schorsing niet meer te voldoen aan de voertuig verplichtingen en ben je vrijgesteld van wegenbelasting en de verplichte WA verzekering. De wegenbelasting stopt automatisch, alleen je moet wel zelf de verzekering stopzetten. Ga tijdens de schorsing niet stiekem de weg op, want daar kun je een flinke boete (€240+) voor krijgen.


Kenteken schorsen bij de RDW

Je kunt een kenteken gemakkelijk schorsen via de website van de RDW of bij een RDW loket in de buurt.


Motorfiets uit schorsing halen

Een schorsing van een kenteken duurt maximaal 1 jaar. Na 1 jaar loopt dit automatisch af en moet je direct weer voldoen aan alle normale voertuig verplichtingen. Als je eerder weer gebruik wilt maken van de openbare weg, dan moet je de schorsing beëindigen. Dit is gratis en kan wederom op de website van de RDW of bij een RDW loket.

Verkoop of koop je een motor waarvan het kenteken is geschorst, dan hoef je niets te doen. Zodra de nieuwe eigenaar het kenteken op zijn naam heeft laten overschrijven vervalt de schorsing.


Motor schorsing verlengen

Wil je een kenteken langer schorsen dan 1 jaar, dan moet je de schorsing verlengen. Verleng je binnen 6 weken voor de einddatum, dan is de nieuwe einddatum gelijk aan de einddatum van de oude schorsing plus één jaar. Als je eerder dan 6 weken voor de einddatum de schorsing verlengt, dan gaat een nieuwe periode van 1 jaar in vanaf de datum dat je de schorsing hebt verlengt. De RDW stuurt 1 maand voor de afloop van een schorsing een herinneringsbrief.


Motoren schorsen als verzamelaar

Ben je een verzamelaar van oude motoren en gebruik je de voertuigen niet, maar stal je ze bijvoorbeeld in een schuur? Dan bestaat er een aangepaste, voordelige regeling voor jou. Neem hiervoor contact op met RDW Klantenservice.


Kosten schorsen van een motor

Gemiddeld is een motorrijder €20 per maand kwijt aan een motorverzekering en wegenbelasting. Het schorsen van een motor kost €24,10.

Als we rekenen dat de gemiddelde motorrijder de motor begin november in de schuur zet en deze in april weer tevoorschijn haalt, dan ben je voor die periode €120 kwijt aan motorverzekering en wegenbelasting. Het schorsen van een motor tijdens de winter bespaart je dus €95,90.


Conclusie motor schorsen of niet

Veel motorrijders rijden niet tijdens de winter. De motor gaat de garage in tot het eerste zonnetje van het voorjaar. Gezien de motor geen kilometers gaat maken in de winter, adviseren we dat je de motor schorst tijdens deze periode. Is het nu onverhoopt toch mooi weer en wil je gaan rijden? Huur dan een motor via MotoShare en maak meteen van de gelegenheid gebruik om een keer wat anders te proberen :)

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.