Olie van je motorfiets vervangen? Lees hier hoe dat werkt.

Peter Nederstigt|03 August 2018


Motorolie: Olie verversen

De levensduur en de prestaties van jouw motorfiets worden voor een groot deel bepaald door de aanwezigheid en kwaliteit van de olie. Je moet er daarom voor zorgen dat je het motoroliepeil regelmatig controleert en de olie ververst. Wij nemen hieronder de stappen met je door bij het verversen van de motorolie.

Olie van je motor verversen

Waarvoor dient motorolie?

Onderdelen van de motor die langs elkaar bewegen moeten gesmeerd worden. Dankzij het smeersysteem van jouw motorfiets wordt de motorolie door jouw hele motor gepompt en worden de bewegende onderdelen gesmeerd.

Welke olie moet ik nemen?

Iedere motorolie heeft een SAE-specificatie. Deze geeft de viscositeit (dikte) bij een bepaalde temperatuur van de olie aan. Op een olieverpakking staat bijvoorbeeld 10W40. Het getal voor de W geeft de viscositeit aan bij lage temperaturen. Het getal achter de W de viscositeit bij hoge temperaturen. In de ideale situatie is de olie die jij gebruikt bij een koude start dun genoeg zijn om snel op alle belangrijke plekken in het motorblok te komen. Maar bij een warm gereden blok, moet de olie nog steeds dik genoeg zijn om een goede smeer laag te geven.

Je vind de waarde van de aanbevolen viscositeit in de gebruiksaanwijzing van je motor of op de olievuldop. Voor de meeste viertakt motoren is overigens 10W40 een bruikbare olie. Als je ook in de winter doorrijdt, kun je overwegen om een 5W40 waarde te kiezen. Voor motoren waarmee vaak hard of met hoge toeren wordt gereden, kun je kiezen voor een 10W50 waarde.

Oliepeil controleren en bijvullen

Check regelmatig het oliepeil. Zorg er daarbij voor dat de motor bij controle niet warm is en op de midden bok staat. Op de meeste moderne motorfietsen kun je het oliepeil via een kijkglaasje aan de zijkant van het blok aflezen. Als de olie halverwege het peilglas staat, is het goed. Soms zit er aan de vuldop een peilstok. Op deze peilstok moet de olie zich tussen de minimum- en maximummarkering bevinden. Veeg de peilstok voor het peilen goed schoon.

alt

Als het oliepeil dichtbij het minimum staat, krijg je een snellere veroudering van de olie in de motor. Dezelfde olie moet namelijk alle taken overnemen van wat normaal gesproken door meer olie zou gebeuren. Als het oliepeil minder dan minimaal is, moet de olie direct worden aangevuld om te voorkomen dat er schade aan de motor optreedt. Een te hoog oliepeil is ook niet goed. De druk in het carter kan door te veel olie worden verhoogd en er kan dan teveel olie in de verbrandingsruimte terecht komen.

Bijvullen van de olie doe je door de olie in het blok te gieten. Gebruik hiervoor de vuldop en kies bij voorkeur voor dezelfde olie die al in het blok zit.

Motorolie en oliefilter verversen

Een van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden voor je motor is het regelmatig verversen van de olie. Het verversen van de olie in je motor is geen ingewikkelde klus. Het is verstandig om tenminste eenmaal per jaar of na ongeveer 6000 kilometer de olie van je motor te vervangen. Vervang de olie ook als de motor langer dan een jaar heeft stilgestaan.

alt

Olie verversen bij een motorfiets in 5 stappen

1 Ververs de olie met een warme motor.
Als de motor nog een beetje warm is, zal de meeste olie uit het blok kunnen lopen. Bedek de vloer onder de motor met een grote lap om spetters olie op te vangen.

2 Aftapplug losschroeven
Gebruik een opvangbak om de oude olie in op te vangen. Draai de aftapplug rustig los met je handen en gebruik een doek om geen warme olie over je handen te krijgen. Draai de vuldop nu los zodat er lucht bij kan komen. Op die manier stroomt ook het laatste restje olie eruit.

3 Oliefilter vervangen
Vervang altijd ook het oliefilter als je de olie van jouw motor ververst. Dit papieren filter zit achter een deksel op het carterdeksel van jouw motorblok. Als je het oliefilter deksel hebt verwijderd, kun je het oude filter makkelijk verwijderen. Smeer de rubber ring van je nieuwe filter in met een beetje verse motorolie. Vervang de afdichtringen (die zowel op het filter als op de deksel zitten) en zet het filter weer met de hand vast. Zet het deksel weer goed vast en plaats een nieuwe koperen ring voordat je de aftapplug weer monteert.

4 Nieuwe olie in het blok
In de handleiding van jouw motor lees je hoeveel verse olie er in jouw blok moet. Giet deze zorgvuldig (bij voorkeur met een trechter) in de vulopening.

5 Maak schoon
Zorg ervoor dat alle oude en nieuwe olieresten van het blok en het filterdeksel zijn verdwenen. Olie die op het blok verbrandt, geeft hele vervelende vlekken.

Onderhoud aan je motor dat je zelf kunt doen

Wil je weten hoe je bijvoorbeeld zelf het beste je motor accu in goede conditie houdt of de olie in je motorfiets ververst? Bekijk al onze tips voor onderhoud aan je motor dat je zelf kunt doen.

Opzoek naar motoronderdelen?

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.