Met de motor naar de Noordkaap? Onze tips!

Peter Nederstigt|29 July 2017


Wil jij de motorrit van je leven maken? Dan is de tocht door Noorwegen naar de Noordkaap wellicht je droom! Het is een reis van meer dan 5000 kilometer door een landschap dat steeds verandert. Noorwegen is een veilig land met uitstekende wegen en vriendelijke mensen.

Over de Noordkaap

De Noordkaap ligt aan de Barendszee in Noorwegen en wordt beschouwd als het meest noordelijk puntje van Europa. Vanuit de Noordkaap is het nog maar 2000 kilometer naar de Noordpool. In de rotsen van de Noordkaap is een bouw van drie verdiepingen uit de rotsen gehouwen met o.a. een winkel en enkele restaurants.

Noordkaap uitzicht

In deze blog komen de volgende punten aan bod:


Tips voor je reis naar de Noordkaap

  • Voor de reis naar het meest noordelijke puntje van Europa kun je het best 15-18 dagen plannen. Hou er rekening mee dat je niet teveel kilometers op een dag zult maken. De maximum snelheid op veel Noorse wegen is 80 kilometer per uur en sommige wegen zijn niet heel goed.
  • Hou vooral in de bergen rekening met los lopende dieren die de weg kunnen versperren. Vooral de elanden zijn berucht. Tegen de avond komen ze uit de bossen tevoorschijn. Deze dieren kunnen tot wel twee meter groot worden. Daar wil je geen aanrijding mee!
  • Zorg ervoor dat je een uitstekende wegenkaart bij je hebt. Op een wegenkaart met voldoende details zie je ruim van te voren waar je een brug of een ferry tegenkomt en waar het volgende benzinestation te vinden is.
  • Noorwegen is een relatief duur land. Vooral producten als alcohol en sigaretten zijn in Noorwegen veel duurder dan bij ons. Benzine is niet alleen duur, maar in de meer verlaten gebieden in het noorden soms lastig te krijgen. Neem een kleine reserve voorraad mee!
  • Vergeet niet je camera voor een foto van jou op je motor bij het Noordkaap monument!

Punt van de Noordkaap


Mooie motorroute naar de Noordkaap

Er zijn meerdere manieren om naar de Noordkaap te rijden. Deze 16-daagse route brengt je langs mooie plekken en steden in Noorwegen en de dag afstanden zijn zeer goed te doen.

Wij adviseren je om de eerste dag naar Kiel in noord-Duitsland te rijden en daar de boot van 19.30 uur naar Göteborg te nemen. Aan boord geniet je van een heerlijk maal en een goede nachtrust.

Dag 2

De volgende dag begint je reis naar het hoge noorden met een mooie rit naar Lille-Hammer.

Dag 3

Vanuit Lille-Hammer rijd je verder naar Trondheim. Deze stad is een bezoek meer dan waard.

Dag 4

Inmiddels ben je halverwege Noorwegen en je volgende bestemming is het noordelijke stadje Rana aan het Ranafjord.

Dag 5

De dag erna passeer je de poolcirkel. Neem een kijkje bij het Visitor Centre bij Storforshei. Vanuit het bezoekerscentrum maak je een lange dagrit (ruim 500 kilometer) naar Bardu, een garnizoensplaats voor NAVO soldaten.

Dag 6

De volgende dag etappe brengt je naar Alta, nog maar 250 kilometer van de Noordkaap. De kans dat je onderweg rendieren tegenkomt, wordt steeds groter.

Dag 7

Op de zevende dag van je reis bereik je de Noordkaap. Het gevoel dat je op het meest noordelijke puntje van ons continent staat is onbeschrijflijk.

Dag 8

Daarna begint het tweede deel van je reis. Terug naar het zuiden kiezen we zoveel mogelijk de kust met de indrukwekkende fjorden. De eerste stop is in de stad Oteren.

Dag 9/10

Vandaar ga je de volgende dag door twee van de mooiste gebieden van noord Noorwegen: Vesteralen en Lofoten. Een dagje blijven voor een walvissafari vanuit Stö is een heel bijzondere ervaring …

Dag 11

De volgende reisdag neem je de ferry van Moskenes naar Bodo. Hier moet je zeker een kijkje nemen bij de maalstroom van Saltstraumen.

Dag 12

Na een korte rit de volgende dag passeer je opnieuw de poolcirkel en na een lange dagrit (ruim 530 kilometer) kom je aan in Snasa.

Dag 13

Vanuit Snasa rijd je via Trondheim naar Molde. Deze ‘Atlantic Road’ over bruggen die tien eilanden verbinden, is voor veel motorrijders de mooiste weg ter wereld.

Dag 14

Vanuit Molde passeer je een ruige hoogvlakte op weg naar Beitostolen.

Dag 15

Vanuit hier vertrek je naar het Zweedse Göteborg waar je om 19.00 uur weer met de ferry naar Kiel vertrekt.

Deze reis ga je nooit meer vergeten!

Route naar de Noordkaap


Highlights van je reis naar de Noordkaap

Je reis door Noorwegen naar het puntje van Europa zal veel indruk maken. Het is een echte keizersrit met veel natuurlijke en culturele hoogtepunten. Je rijdt langs fjorden, over toendra’s en bruggen en door prachtige landschappen. Wij geven je een paar tips

Walvissafari in Stö

Vanuit het kleine, levendige vissersdorpje Stö kun je per boot op zoek gaan naar walvissen, vogels en zeehonden. Met een beetje geluk ontmoet je de grootste der tandwalvissen: de potvis. Onderweg zie je in ieder geval duizenden papegaaiduikers, andere zeevogels en de grootste zeehondenkolonie van Vesterålen!

Walvissafari Noordkaap

Mooiste weg ter wereld

Op de terugreis rijd je via Trondheim naar Molde, een rit van ruim 300 kilometer. Via deze Atlantic Road worden tien eilanden onderling met bruggen verbonden. Volgens veel motorrijders de mooiste weg ter wereld …

Zonsondergang Noordkaap

Maalstroom in Saltstraumen

Zo’n 10 kilometer ten zuiden van de stad Bodo wordt het Saltfjord met het Skjerstadfjord verbonden door een smal kanaal. Hierdoor ontstaat de sterkste getijstroom ter wereld. Maar liefst 400 miljoen ton water wordt iedere zes uur door de 3 kilometer lange en 150 meter brede zeestraat geperst. Het water behaalt snelheden tot wel 40 kilometer per uur en er ontstaan draaikolken van wel 10 meter doorsnede. Indrukwekkend!

Maalstrom brug naar de Noordkaap


Eten, drinken en slapen in het Noordkaap

De route van Gotenborg naar de Noordkaap en weer terug is meer dan 5000 km. Onderweg zul je veel prima horecagelegenheden en hotels tegenkomen. Wij geven je drie tips waar je zeker even zou moeten stoppen. De volgorde is willekeurig!

Scandic Nordkapp hotel in Briggen

Groot hotel in een ruige omgeving, op minder dan 30 kilometer van het noordelijkste puntje van Europa. Prima restaurant en uitgebreid ontbijtbuffet. Garage voor het stallen van je motor.

Meer info: scandic-nordkapp.com

Saltstraumen hotel in Bodo

Dit relatief kleine hotel ligt niet ver van de snelste getijstroom ter wereld. Bij het hotel hoort een spa en wellness-centrum met o.a. hot tubs die buiten staan opgesteld.

Meer info: saltstraumenhotell.no

Bergo Hotel in Beitostolen

Dit gezellige hotel ligt in het centrum van Beitostolen. Het heeft een prima restaurant en een verwarmde garage voor je motor.

Meer info: www.beitostolen.com


Huur een motor voor een bezoek aan de Noordkaap

Krijg jij al zin in de reis van je leven? Op weg naar het meest noordelijke puntje van Europa. Kies je ideale reismotor uit op Motoshare.nl en begin je avontuur! Wat houdt je tegen? Kijk hier hoe eenvoudig en betrouwbaar je een ideale motor huurt!

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.