Jos Huisman
Jos Huisman

Met de motor naar de Dolomieten. Onze tips!

28 juli 2017

Als motorrijder zijn er veel plaatsen waar je een keer geweest moet zijn, maar de een rit door de Italiaanse Dolomieten staan bij veel motorrijders bovenaan het lijstje. In Italië zijn de Dolomieten misschien wel de mooiste bestemming voor een vakantie op de motor.

Over de Dolomieten

De Dolomieten liggen in het noorden van Italië en vormen het zuidelijke deel van de Alpen. Typisch voor de Dolomieten zijn de steile rotswanden en pieken. Deze zijn ontstaan door erosie en leveren een uniek landschap op. De Dolomieten zijn dan ook officieel UNESCO Werelderfgoed. Het hoogste punt in het gebied wordt gevormd door de Marmolada van 3342 meter hoog.

In deze blog behandelen we de volgende punten:

Bergpassen in de Dolomieten

Als je op de motor onderweg bent in de Dolomieten zul je regelmatig een bergrug oversteken via een zogenaamde bergpas. Zo’n pas is meestal het hoogste punt in je route en het is heel bijzonder om op het hoogste punt een kijkje te nemen. De weg over een bergpas is een pasweg en dat soort wegen – met heel veel haardspeldbochten – zijn de droom van veel motorrijders. Onze drie favoriete passen zetten we op een rijtje.

1 Passo dello Stelvio

De Stelviopas brengt je vanuit het noorden via 48 haarspeldbochten naar een hoogte van 2758 meter. Gedurende 20 kilometer ga je bijna 2000 meter omhoog, zodat er een stijgingspercentage in de pasweg zit van gemiddeld 7,7%! Als je de Stelviopas via de zuidelijke route verlaat maak je nog eens 39 haarspeldbochten. De uitzichten onderweg zijn ongekend mooi!

2 Passo Gavia

De Passo Gavia ligt op een steenworp afstand van de Stelvio pas, maar is een stuk minder bekend. Dat is niet terecht, want het landschap onderweg naar de top is adembenemend mooi. De beklimming van de Gavia begint in Ponte di Legno. Vooral vanaf Sant Apollania wordt het prachtig. Via een groot aantal haarspeldbochten loopt de weg steil omhoog. Eerst nog tussen de bomen en daarna langs groene alpenweides. Vlak voor de top rijd je door een donkere tunnel. Het laatste stuk weg is niet zo goed, maar de uitzichten onderweg maken alles goed!

3 Passo di Pordoi

De klim naar deze pas in het bergmassief van de Sella telt vanuit Arabba maar liefst 33 haarspeldbochten. Vanuit Canazei maak je 27 haarspeldbochten voordat je op het hoogste punt (2239 meter) bent. Deze pasweg heeft een prima wegdek en onderweg heb je een fantastisch uitzicht op het indrukwekkende landschap. Het rijden van deze pas kun je prima combineren met het rijden van de Sellapas, de Campolongopas en de Gardenapas. Het rijden van de vier passen wordt wel de Sella-Ronda genoemd.

Mooie motorroute in de Dolomieten

De Sella-Ronda is een tocht via vier paswegen die de dalen rondom de berg de Sella met elkaar verbinden. Het is beslist een van de mooiste rondritten die je in de Alpen kunt maken. De rit kost je – zonder hard te rijden en met de nodige pauzes - ongeveer een halve dag.

De passen die je deze route gaat zien zijn de Sellapas (2244 meter), de Pordoi pas (2239 meter), de Campolongo pas (1875 meter) en de Gardenapas (2121 meter). Je rijdt de hele dag in het decor van een van de mooiste bergmassieven van de Dolomieten. Ruige rotsen, kliffen, weidse uitzichten maar ook terrasjes aan de kant van de weg. Een ongekend mooie route die begint in Salva. De ronde maak je dan tegen de wijzers van de klok in.

Mooiste plekken in de Dolomieten

Bij een rit op de motor door de Dolomieten ben je continu onder de indruk van de prachtige natuur en spectaculaire uitzichten. Toch zijn er een aantal plekken waar je zeker een kijkje moet nemen. Wij zetten onze Dolomieten top drie op een rij:

Gardameer

Het noordelijk deel van het Gardameer ligt aan de rand van de Dolomieten. Hier vind je nauwelijks toeristen, maar wel prachtige kleine dorpjes en heerlijke uitzichten over het blauwe meer.

Belluno bezoeken

Het oude stadje Belluno is het belangrijkste stadje in de oostelijke Dolomieten. Je vindt hier een historisch centrum met in Venetiaanse stijl gebouwde paleizen.

Kerk van Val Venosta

In 1950 moest het dorp Val Venosta wijken voor de komst van een stuwmeer. Alle gebouwen in het dorp werden gesloopt. Behalve de kerktoren. Een kerktoren die nu uit het meer steekt. Met op de achtergrond bergen. Reden voor een bijzonder fotomoment ..

Eten drinken en slapen in de Dolomieten

De Dolomieten zijn in de zomer en winter een echt vakantiegebied. Je zult dan ook geen problemen hebben met het vinden van een gezellig terras, restaurant of hotel om te overnachten. Ook zijn er in het gebied flink wat campings. Toch geven wij je hieronder drie plekken waar je ons altijd naartoe kunt sturen om een kop koffie te drinken, te lunchen of een nachtje te slapen. De volgorde is willekeurig!

Hotel Lory in Molveno

Centraal gelegen in de Dolomieten met uitstekende faciliteiten voor motorrijders. Je vindt er o.a. een grote afsluitbare garage, gereedschap, droogruimte voor kleding, hoge druk reiniger en veel mooie route voorstellen.

Hotel Cristallo in Levico Terme

Dit sport en wellness hotel ligt centraal voor een bezoek aan de Dolomieten en het Gardemeer. Beveiligde motorgarage, mooie routes.

Hotel Evaldo

Dit hotel ligt in Arabba, in het hart van de Dolomieten. Grote garage met hogedruk schoonmaak spuit, uitsteken eten en een prachtige ligging.

Huur een motor voor een bezoek aan de Dolomieten

Krijg jij al zin in een paar dagen door de prachtige natuur van de Dolomieten te toeren op je motor? Wat houdt je tegen? Op de website van MotoShare kies je vandaag nog je favoriete motorfiets. Je huurt deze direct van de eigenaar. Kijk hier hoe dat werkt!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.