Tips voor het reinigen en smeren van je motor ketting

Peter Nederstigt|03 August 2018


Motorketting: Ketting smeren en reinigen

De meeste motoren worden met een ketting aangedreven. Het smeren van de motorketting is een belangrijk onderdeel van het regelmatige onderhoud van jouw motor. We behandelen de verschillende aspecten van het smeren van je ketting.

Ketting van een motor onderhouden

Waarvoor dient kettingvet?

Kettingvet hecht zich aan de ketting en zorgt ervoor dat de ketting soepel over de tandwielen loopt. Kettingvet zorgt er ook voor dat de schakels van de ketting gesmeerd blijven. Een droge ketting slijt harder en kan makkelijk roesten. Kettingvet is tegenwoordig te koop als spray. Daarmee is het smeren van je ketting een eenvoudig klusje.

Hoe vaak moet je je ketting smeren?

Er bestaat geen exacte formule voor het moment waarop je je ketting moet smeren. Natuurlijk is dit afhankelijk van de omstandigheden waaronder je rijdt, maar ga ervan uit dat je iedere 500 kilometer je ketting van een verse laag smeermiddel moet voorzien. Als je veel in de regen rijdt, zul je zelfs nog iets vaker moeten smeren.

Hoe moet ik mijn motorketting smeren?

Smeren kun je het beste doen nadat je hebt gereden. Je ketting is dan warm en uitgezet en de kettingspray bereikt makkelijker alle onderdelen van de ketting. Zet je motor om de middenbok en draai langzaam aan het achterwiel terwijl je met je kettingspray de binnenkant van je ketting inspuit. Je hoeft maar een keer helemaal rond te gaan. Wacht tenminste een half uurtje met opnieuw wegrijden. Zo kan het kettingvet intrekken en voorkom je dat je motor helemaal onder het smeer komt te zitten.

Welke kettingspray moet ik kiezen?

Er bestaan veel verschillende soorten kettingspray. Best lastig om te bepalen welke het meest geschikt is voor jouw motor. Iedere spray zorgt ervoor dat er vet op je ketting komt en deze soepel kan bewegen. In grote lijnen bestaan er ketting smeermiddelen voor normaal straat gebruik, voor circuit gebruik en voor offroad gebruik. Offroad kettingvet legt echt een laagje om de ketting heen. Hierdoor blijft zand en modder minder makkelijk aan de ketting hangen. Hierdoor is er wel meer weerstand en zijn hoge snelheden af te raden. Circuit kettingvet heeft juist een heel lage weerstand, waardoor je vaker moet sprayen.

Motor ketting schoonmaken

Een vieze ketting slijt sneller. Het is daarom verstandig om een aantal keer per jaar je ketting goed schoon te maken. Daarvoor heb je een spuitbus chain cleaner, een chain brush en de hulp van een persoon nodig. Zet je motor op de middenbok. Zet de chain brush aan de onderkant in het midden van je ketting en laat je hulp de borstel vasthouden. Spuit de kettingreiniger op je ketting terwijl je deze ronddraait. Haal een doek langs de ketting om deze droog te maken en spray de ketting daarna in met kettingvet.

alt

Onderhoud aan je motor dat je zelf kunt doen

Wil je weten hoe je bijvoorbeeld zelf het beste de ketting van je motor kunt spannen of een oplossing vind als je motor niet wil starten? Bekijk al onze tips voor onderhoud aan je motor dat je zelf kunt doen.

Opzoek naar motoronderdelen?

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.