Je motor accu in topconditie houden? Lees onze tips

Peter Nederstigt|03 August 2018


Motor accu: Accu onderhoud

Als je motor stilstaat loop je accu langzaam leeg. Dat kun je niet voorkomen. Wij laten je in drie paragrafen in deze blog zien wat de rol van de accu van jouw motor is.

Accu van een motor onderhouden

Hoe werkt een accu bij een motor?

De meest motoren hebben een conventionele loodaccu. In je accu zitten platen lood en loodoxide in een bad met een zwavelzuuroplossing. Hierdoor beschik je over stroom om je motor te starten. Dankzij de dynamo wordt de accu daarna weer tijdens het rijden bijgeladen.De accu van je motor is er daarom bij gebaat dat je regelmatig rijdt.

Daarom een accu bijladen

Als een accu niet wordt bijgeladen, verdwijnt het zwavelzuur uit het bad. Er ontstaat dan een harde, onoplosbare laag loodsulfaat op de platen. Deze laag geleid geen elektriciteit. De capaciteit van je accu wordt hierdoor blijvend minder of je accu laadt zelfs helemaal niet meer bij. Bovendien kan je accu sneller bevriezen als het zwavelzuur verdwijnt.

Opladen van je accu

Je moet zorgen dat je accu goed geladen blijft. Dat kun je doen door een langere rit te maken, een keer in de maand de acculader eraan te hangen of permanent (als je er niet op rijd) er een druppellader aan te hangen.

alt

Wat je niet moet doen met een motor accu

Het heeft geen zin om je accu los te koppelen om het leeglopen te voorkomen. Het is ook voor enkele accu goed om deze helemaal leeg te laten lopen en hem dan weer op te laden. Wat je ook niet moet doen is je motorfiets eens in de zoveel tijd starten en een tijd laten lopen zonder daadwerkelijk te rijden. Je accu laadt dan wel bij, maar vormt zich dan condens in het motorblok, wat nog schadelijker is dan een leeglopende accu.

Levensduur van een motor accu

Ga ervan uit dat iedere accu een beperkte levensduur heeft. Merk je dat de capaciteit afneemt. Zorg dat je de accu tijdig vervangt!

Nieuwe accu in gebruik nemen

Een nieuwe accu wordt geleverd met 80% van de maximale capaciteit. Het is belangrijk om de accu zorgvuldig op te bouwen tot de maximale capaciteit. Anders loop je het risico dat de nieuwe accu nooit meer dan 80% van zijn werkelijke kracht gaat geven.

Stappenplan voor je nieuwe accu

Vul de accu af met het juist accuzuur en laat de accu daarna een uurtje rusten. Laat de accu vervolgens drie tot vijf uur aan de druppellader staan. Kies daarbij voor een lage laadstroom van zo’n 10% van de capaciteit van de accu. Voor een 8Ah accu gebruik je 800mA laadstroom. Koppel de accu los en laat hem nog eens twee uur staan alvorens je deze in je motor plaatst.

Onderhoud aan je motor dat je zelf kunt doen

Wil je weten hoe je bijvoorbeeld zelf het beste je motor ketting kunt reinigen en smeren of je motor moet poetsen? Bekijk al onze tips voor onderhoud aan je motor dat je zelf kunt doen.

Opzoek naar motoronderdelen?

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.