De mooiste weg ter wereld: de Transfagarasan. Onze tips

Boudewijn Van der laan|11 October 2017


De Transfagarasan

De Transfagarasan, een spectaculaire weg met veel haarspeldbochten door het hoogste gebergte van Roemenië. Volgens Top Gear de mooiste weg ter wereld. Boudewijn en zijn vrienden hebben ´m op de motor gereden. Laat je inspireren door hun motoravontuur.

Dag 1 - Aankomst Boekarest
Boekarest → Ramnicu Valcea
Afstand: 179 km

Op donderdag 14 september vertrekken we met een directe vlucht naar Boekarest. Dat zou met z´n drieën zijn, maar helaas moet een van ons twee dagen later aansluiten i.v.m. een begrafenis. We komen in de middag aan in een warm Boekarest. In de taxi richting de motoren meteen al even het oog op het wegdek en het verkeer… dat belooft wat. We rijden langs het parlementspaleis, wat een gebouw! Dit is het zwaarste gebouw ter wereld, het is namelijk helemaal van marmer gemaakt.

Bij de verhuur nemen we een BMW F700GS en BMW F800GS uit 2013 in ontvangst, fijne motoren voor in de bergen. We stappen op en beginnen meteen aan een lange tocht. We rijden weg van onze plek en rijden linea recta een file in, met 30 graden, in de stad, en nog wat onwennig op de motor. Niet het aller beste begin dat je je kunt wensen…

Op een gegeven moment lost de file op en kunnen we het gas even open gooien, lekker als je met die hitte bijna alleen maar stilstaat. Na een paar uur op de snelweg voelen we opeens dat het begint af te koelen, we naderen de bergen. Het wordt donker, de wegen worden kronkeliger, maar de Roemenen rijden gewoon stevig door. Ook vrachtwagens rijden flink door, dus je moet echt actief op je motor zitten. Om een uur of 21:00 komen we aan op onze bestemming, Ramnicu Valcea. We zijn waar we willen zijn, Roemeens biertje in de hand en uitzicht op de bergen die we morgen bij daglicht gaan bestormen.

De gehuurde BMW's

Dag 2 - Transalpina
Ramnicu Valcea → Sebes
Afstand: 200 km (+60 km)

Vandaag rijden we naar Sebes, en we gaan via de befaamde Transalpina route. Een prachtige weg over een bergrug en door het bos, maar eerst een flinke rit om daar te komen. We rijden door bebossingen, dorpjes, over stuwdammen en heerlijk in de zon. Wat een mooi land is dit zeg. De wegen zijn goed, de mensen gastvrij en de natuur is schitterend. We rijden richting een dorpje voordat we aan de Transalpina beginnen, daar kunnen we even uitrusten, lunchen en ook tanken. We zijn bijna in het dorpje als we zien dat er ontzettend veel mensen daar in de natuur wonen. Onder een zeil, of in een tent, het is echt bizar om te zien. En het dorpje? Dat blijkt een kruising te zijn. Er staat 1 restaurant, en tanken zit er niet in. Ai… Dat met 2 streepjes op de teller en het zwaarste stuk in de bergen nog te gaan… Wij hebben een probleem.

Het dichtstbijzijnde dorp is 30 km verderop en daar kun je alleen komen via een onverharde weg. Gelukkig kunnen we twee twee-literflessen benzine scoren, maar het gaat er om spannen of we het dorp halen. Een man zonder tanden helpt ons de benzine van een jerrycan in de flessen te krijgen. Hij krijgt daarbij de helft binnen, en dat vindt hij wel best. De weg naar het dorp is vol met grind en gaten, het is echt werken, maar wat een heerlijk avontuur met deze motoren!Oke, twee uur later, volle tanks en we kunnen eindelijk aan de Transalpina beginnen. Van helemaal doorgebibberd op de onverharde weg, naar een fluwelen asfalt. Wat een weg is dit! Donker asfalt, oranje lijnen en mooie kronkels omhoog en omlaag recht door de bossen, wauw… We passeren een meer en het begint alweer donker te worden, en koud. Gelukkig hebben deze fietsen handvatverwarming. Voldaan komen we aan op plaats van bestemming, we worden ontvangen door de vrouw des huizes met gouden tanden en zelfgestookte drank. Top!

Dag 3 - Dracula
Sebes → Bran
Afstand: 201 km

We hebben twee dagen van ongeveer 7 uur op de motor achter de kiezen en dat voel je aan je lijf. Vandaag hebben we een korte rijdag van ongeveer 4 uur, naar Bran. We rijden vandaag vooral op vlakke stukken en vermijden de snelweg, want het is een stuk leuker wat van alle dorpjes te zien. Iedereen rijdt hier echt als gekken. Ook al heb je 4 auto’s voor je zitten, er is altijd wel iemand die aan inhalen denkt. Of iemand besluit opeens te keren, waar iedereen 100 rijdt. Maar goed, wel een lekker tempo’tje dus we komen snel in de buurt van het Dracula kasteel.

We rijden Bran binnen en je ziet hier iets wat we niet op andere plekken in Roemenië tegenkomen: toeristen! Het kasteel van Bran is een van de trekpleisters van Roemenië en het stadje is daarom gezellig druk. In Bran meeten we met onze derde man, dus we zijn eindelijk compleet! Morgen staat de rit der ritten op de planning, de Transfagarasan. Maar eerst overnachten bij onze host Marianne. De koffie is niet te zuipen, maar we voelen ons wel thuis.

Dag 4 - Transfagarasan
Bran → Sibiu
Afstand: 263 km

We beginnen vroeg aan de dag, want we hebben vandaag een fikse toch voor de boeg. Vandaag zullen we ongeveer 8 uur op de motor zitten, en er schijnt slecht weer op komst te zijn… We rijden Bran uit en gaan eigenlijk meteen de bergen, echt schitterend. We rijden tussen twee bergruggen door en je weet niet waar je kijken moet! We moeten geregeld stoppen onderweg, omdat er kuddes schapen en koeien op de weg lopen. Na 3,5 uur komen we aan bij de voet van de Transfagarasan. We lunchen uitgebreid in Scoreiu en beginnen dan aan onze tocht.

Het eerste stuk rijd je vooral in de bossen en na een half uur komen we bij een groot stuwmeer uit. We rijden verder door de bossen en dan merk je al dat het wat kaler begint te worden, minder bomen en meer rotsen. Dit betekent dat we er zijn. We rijden het dal binnen en je kijkt tegen de enorme rotswanden aan. Echt een ongelooflijk machtig gevoel geeft dat. In de verte zien we de auto’s en motoren zigzaggend omhoog gaan. Daar gaan we!

Het wegdek is behoorlijk goed, en de kleine oneffenheden worden door de BMW wel weggemoffeld. Even wennen nog in het begin, je rijdt omhoog dus je staat ook zo stil. Op een gegeven moment heb je het, lekker hangen in de bochten en het tempo hoog. O ja! Ik moet genieten van het uitzicht. We rijden omhoog via alleen maar haarspeldbochten, mooie bochten en door tunnels. Wat een vette route is dit toch…Als vanaf de berg naar beneden rijden, merk je dat het wat vochtiger wordt en de wind steekt op. We rijden uit de bergen en op de weg is de wind echt heel stevig. De zijwind zorgt ervoor dat het moeilijk is je motor recht te houden. In de verte zien we het onweer over de bergen komen, maar het is nog droog. Als we de eerste druppel voelen, besluiten we te stoppen. (filmpje onweer)
De storm waait over en het is maar goed dat we gestopt zijn, niet ver van ons vandaan ging het echt los. Waar we stoppen vertelt een ober dat hij Eemnes zo mooi vindt, moeilijk te geloven als je recht onder de Transfagarasan woont. Maar Eemnes is eigenlijk ook wel heel mooi. Na een half uur zit onze dag erop, we komen aan in Sibiu, eten snel even wat en ploffen neer in onze hotelkamer, wat.een.dag.

Dag 5 - Nog maar een keertje…
Sibiu → Curtea de Arges
Afstand: 163 km

We maken de keuze om niet om de Transfagarasan heen te rijden, maar de route nogmaals af te leggen. Maar nu dus andersom. We horen wat berichten dat de route moeilijk begaanbaar is, doordat er bomen en elektriciteitsmasten zijn omgewaaid, let’s see and find out. We komen onderweg flink wat Nederlandse motorrijders tegen, die met motor en al deze kant op zijn gekomen. Een groepje is zelfs 3 weken lang op pad, niet slecht!

Het is weer een compleet andere beleving om de route zo te rijden, goeie keuze dus! (Filmpje)
We nemen even uitgebreid de tijd bij een mooie plek, waar je het dal inkijkt. En dan te bedenken dat de dictator Ceausescu deze weg gemaakt heeft, door de halve berg met dynamiet weg te blazen, bizar…

Het dal

Als we naar beneden rijden, komen we weer in het bos terecht. En hier zien we de schade die de storm heeft aangericht, we waren echt net op tijd weg! Roemenen zijn bezig om omgevallen bomen in stukken te zagen en er worden elektriciteitsmasten weer rechtgezet. Sommige delen aan de rand van de weg zijn weggezakt en afgezet. We nemen vandaag lekker de tijd en stoppen op een paar mooie plekjes. Zo ook bij het stuwmeer waar we een prachtig uitzicht hebben. We rijden de bergen weer uit en overnachten aan de voet op een prachtige plek.

Dag 6 - Terug naar Boekarest
Curtea de Arges → Boekarest
Afstand: 154 km

Boudewijn en friends

Alweer de laatste dag! Deze week is voorbij geracet, maar wat een avontuur was dit. Ik kan het iedereen aanbevelen om te doen. Het land is schitterend en erg geschikt om met je motor te gaan verkennen.Voor ons rest nog de terugrit naar Boekarest, helaas geen bergen meer... Alleen nog platte wegen waarvan je het einde al kan zien. We belonen onszelf nog op een avond in Boekarest, waar ook doordeweeks een prima nachtleven is. Roemenie, mulțumesc (bedankt)!

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.