Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Met de motor naar Sauerland? Dit zijn de highlights

10 juli 2017

Het Sauerland in Duitsland is een paradijs voor motorrijders. Het Sauerland staat bekend als het land van de duizend bergen. Dat betekent heerlijke uitdagingen voor motor rijders. Je rijdt door golvende landschappen met lange, dan weer scherpe bochten. De ene bergtop ga je via uitdagende haarspeldbochten omhoog, de volgende is weer eenvoudiger en gemakkelijker, veel afwisseling dus.

Over het Sauerland

Het Sauerland ligt zo’n 250 kilometer ten oosten van Nijmegen. Omdat het gebied zo geliefd is bij bezoekers, zijn de voorzieningen erg goed. In vrijwel ieder dorp zijn een of meerdere Gasthöfe of hotels te vinden waar je altijd terecht kunt voor een kop koffie of een goede maaltijd.

Het Sauerland is vooral geliefd om de prachtige natuur. In het Sauerland liggen maar liefst 5 officieel erkende natuurparken.


Bergen betekenen bochten

Hoewel ‘land der duizend bergen’, de officiële bijnaam van het Sauerland is, zullen motorrijders bij een rit door het Sauerland vooral genieten van de honderden bochten die zij tijdens een motorrit tegen komen. Uitstekende wegen, prachtige uitzichten over berglandschappen en dichte bossen maken van je motorbezoek aan het Sauerland een onvergetelijke ervaring.


Stuwmeren in het Sauerland

In het Sauerland zijn vijf grote stuwmeren. Het zijn de Sorpesee, Hennesse, Biggesee, Diemelsee en de Möhnesee. Een tocht op de motor in de buurt van deze meren betekent extra genieten van spectaculaire uitzichten en rijden over enkele vaak spectaculaire stuwdammen.

De Biggesee is misschien wel het mooiste meer van het Sauerland en een bezoekje op de motor waard. Dit stuwmeer met zijn 640 meter lange stuwdam ligt tussen Olpe en Attendorn in het zuidwesten van het gebied. Op het meer varen rondvaartboten en plezierbootjes en aan de oever is veel gezellige horeca. Net even ten zuiden van Attendorn is een uitzicht platform (Biggeblick) opgericht. Vanaf dit platform heb je een uniek uitzicht op de Biggesee


Mooie motorroute in het Sauerland

Zoek je een mooie motorroute in het Sauerland? Deze route van zo’n 115 kilometer brengt je door het mooiste deel van het Naturpark Rothaargebirge. Dit natuurpark ligt in het Hochsauerland. Je hebt dan ook veel prachtige uitzichtpunten onderweg.

Deze Route begint op de parkeerplaats Am Kurpark in het bekende Winterberg. Via een mooie, bochtige weg rijd je over de B480/B236 tot Oberkirchen en van hier naar Schmallenberg (leuke plaatsje om even te voet te verkennen). Verder via Wormbach naar Bad Fredeburg en dan over de Rimberg naar Westernbödefeld. Dan via Bödefeld naar Siedlinghausen. Vandaar over een heerlijke weg vol bochten terug naar Winterberg.


De mooiste dorpjes in Het Sauerland

Bij een rit door het Sauerland rijd je over uitstekende wegen en kom je de leukste dorpjes tegen waar je altijd even kunt stoppen voor een lunch of een kop koffie. De leukste dorpen in het Sauerland zijn wat ons betreft:

Oberkirchen

Oberkirchen hoort bij de gemeente Schmallenberg en staat bekend om de prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen met de leistenen daken.

Brilon

Brilon ligt in het oosten van het Sauerland en is officieel erkend als ’Luftkurort’ vanwege de gezonde lucht die er is. Dat is ongetwijfeld te danken aan de enorm bosrijke omgeving van het plaatsje. Brilon is al meer dan 1000 jaar oud en het is zeker de moeite waard om je motor in het stadje neer te zetten en vanaf een terras te genieten van de mooie historische gebouwen.

Arnsberg

Arnsberg is de historische toegangspoort tot het ‘Land der duizend bergen. Het goed bewaard gebleven, middeleeuwse stadscentrum met indrukwekkende burchtruïne zijn een bezoek meer dan waard.


Eten, drinken en slapen in het Sauerland

Het Sauerland is een echt vakantiegebied. Je zult dan ook geen problemen hebben met het vinden van een gezellig terras, restaurant of ‘Gasthaus’ om te overnachten. Ook zijn er in het gebied flink wat campings. Toch geven wij je hieronder drie plekken waar je ons altijd naartoe kunt sturen om een kop koffie te drinken, te lunchen of een nachtje te slapen. De volgorde is willekeurig!

Hotel-restaurant Bigger Hof in Olsberg

Een echt motorhotel met veel sfeer , garage voor stalling van je motor en zelfs een werkplaats. In het hotel liggen talloze routes voor je klaar. Meer info: www.bigger-hof.de

Landgasthof Nesselbach in Schmallenberg

Niet ver van het bekende Winterberg ligt dit heerlijke motorhotel. Garage voor je motor is beschikbaar. Het hotel heeft een gezellige Biergarten waar met mooi weer regelmatig een barbecue wordt georganiseerd, afgesloten met een kampvuur. Meer info: www.nesselbachtal.de

Pension Orketal in Medelon

Medelon ligt tussen Willingen en Winterberg in het hart van het hoge Sauerland. Dit is een kleinschalig pension met acht kamers. Je kunt er ontbijt, lunch en diner krijgen en er zijn 2 garageboxen zodat je motor ’s nachts binnen staat. Nederlandse eigenaars. Meer info: pensionorketal.nl/


Huur een motor voor een bezoek aan het Sauerland

Krijg jij al zin in een paar dagen door de bergen van het Sauerland te toeren op je motor? Wat houdt je tegen? Op de website van MotoShare kies je vandaag nog je favoriete motorfiets. Je huurt deze direct van de eigenaar. Kijk hier hoe dat werkt!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.