Jos Huisman
Jos Huisman

Met de motor naar de Ardennen? Onze tips!

10 juli 2017

Als je een motorrijbewijs hebt is een ritje naar de Belgische Ardennen op de motor een must. Op een paar uur rijden van Utrecht ligt een landschap met prachtige bossen, glooiende heuvels, kabbelende riviertjes, heerlijke vergezichten en middeleeuwse dorpjes op je te wachten. Omdat de Ardennen zo dichtbij liggen, is het de ideale bestemming voor een weekendje weg met de motor.

Over de Ardennen

De Ardennen ligt zo’n 250 kilometer ten zuiden van Utrecht. Zodra je bij Maastricht de grens over gaat richting Luik merk je het al … je bent in een ander land. De Ardennen is een bestemming voor levensgenieters. Mooie oude boerderijen, abdijen, veel natuur, slingerende weggetjes.

Genieten in de Ardennen

Het aantrekkelijke van een motortocht in de Belgische Ardennen zit niet in het mooie landschap, de fijne uitzichten en de vele bochten. Bij een bezoek aan de Ardennen ervaar je de cultuur van onze zuiderburen. Geniet van de gastvrijheid in de cafés en restaurants. Proef de kazen, het wild en het heerlijke bier. Een verblijf in de Ardennen op de motor is altijd te kort!

Racen in de Ardennen

Het circuit de Spa-Francorchamps in de Ardennen wordt door veel coureurs beschouwd als het mooiste circuit ter wereld. Het is een authentiek parcours dat de natuurlijke glooiingen van het landschap volgt. Vanaf 1950 wordt hier, met onderbrekingen, de Grand Prix Formule 1 van België gereden. Tot 1990 ook de Grand Prix voor motorfietsen. Op een aantal dagen in het jaar is het circuit ook opengesteld voor particulieren die hier met hun motor een paar snelle rondjes willen rijden.

Mooie motorroute in de Ardennen

Zoek je een mooie motorroute in de Ardennen? Deze route van zo’n 180 kilometer brengt je langs de vijf mooiste kastelen van de Ardennen. Onderweg leer je de verschillende landschappen van de Ardennen goed kennen.

Deze Route begint om Trois-Ponts, in het hart van de Ardennen. De eerste stop is kasteel Reinhardstein in Robertville-Waimes, Duitstalig België. Vervolgens naar het noordwesten via Jalhay naar Theux. Hier ligt de kasteelruïne van Franchimont. Vanuit Theux verder naar het zuiden naar Harzé naar het gelijknamige kasteel in het centrum van het dorp. Je motorrit vervolg je in zuidelijke richting in komt in Ferrières. Hier ligt, boven op een heuvel, de burcht van Palogne. Deze werd al in de 9e eeuw gebouwd. In Ferrières vertrek je in oostelijke richting naar La Roche. Hier ligt de indrukwekkende ruïne van het kasteel van La Roche. Vanuit La Roche rijdt je via Baraque-Fraiture weer naar het noorden om terug te keren in Trois-Ponts.

Bekijk hier de route in Google maps

De mooiste plaatsen in De Ardennen

Bij een rit door de Ardennen rijd je over uitstekende wegen en kom je de leukste dorpjes en steden tegen waar je altijd even kunt stoppen voor een lunch of een kop koffie. De leukste plaatsen in de Ardennen zijn wat ons betreft:

Dinant

Dinant ligt in het uiterste zuiden van de Ardennen en ligt direct aan de Maas. Op een rots, hoog boven het oude stadscentrum, staat de citadel van Dinant. Dit imposante bouwwerk uit het jaar 1051 kan bezocht worden. Dinant is de rit met de motor zeker waard!

Bouillon

Nog een prachtige, eeuwenoude stad in het diepe zuiden van de Ardennen is Bouillon. Het is een karakteristiek Ardens stadje met huizen van natuursteen en dakpannen van leisteen. De Semois rivier stroomt door het stadje en het kasteel van Bouillon staat hoog op de oever.

Durbuy

In het hart van de Ardennen, aan de rivier de Ourthe, ligt het prachtig kleine stadje Durbuy. Prachtig historisch centrum met veel horeca. Dit is een van de meest bezochte stadjes van de Ardennen. Zeker even bezoeken als je met je motor door de Ardennen toert.

Eten, drinken en slapen in de Ardennen

De Ardennen is een echt vakantiegebied. Je zult dan ook geen problemen hebben met het vinden van een gezellig terras, restaurant of hotel om te overnachten. Ook zijn er in het gebied een aantal campings. Toch geven wij je hieronder drie plekken waar je wat ons betreft naar toe kunt sturen om een kop koffie te drinken, te lunchen of een nachtje te slapen. De volgorde is willekeurig!

Hotel-restaurant Zur Alten Schmiede in Schönberg

In het oosten van de Ardennen, tegen de Duitse grens, wordt Duits gesproken. Dit hotel ligt in het Belgische Schönberg en is gevestigd in een pand uit 1808. Uitstekend restaurant, heerlijk terras en een parkeergarage voor je motor. Zelfs een werkplaats voor kleine reparaties ontbreekt niet.

Auberge au Bon Vivant in Vesqueville

Heerlijke herberg in het hart van de Ardennen. Nederlands sprekende Belgen, super eten, simpele kamers (je slaapt er toch alleen maar) en afgesloten stalling voor motoren. Eigen kroeg. Kortom helemaal perfect!

Bâton Rouge in Vielsalm

Deze herberg ligt vlakbij het drielandenpunt Luxemburg, België, Duitsland en slechts 10 km van het circuit Spa Francorchamps. Wordt gerund door Nederlands, motorrijdend stel. Lekker eten, prima douches, overdekte stalling en ’s avonds met andere gasten op de veranda of bij het kampvuur bijkletsen over je motorrit van die dag

Huur een motor voor een bezoek aan de Ardennen

Krijg jij al zin in een paar dagen door het glooiende landschap van de Ardennen te toeren op je motor? Wat houdt je tegen? Op MotoShare kies je vandaag nog je favoriete motorfiets. Je huurt deze direct van de eigenaar. Benieuwd hoe het werkt? Kijk hier voor een eenvoudige uitleg.

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.