Jamie  Roumans
Jamie Roumans

MEET THE BUILDERS #1: Take Menick [INTERVIEW]

19 februari 2018

Tijd om de mannen van Wrench Kings beter te leren kennen!

De mannen van Wrench Kings zijn - as we speak - druk bezig met de bouw van de BMW R1100R Scambler! Het leek ons van MotoShare daarom tijd om deze helden eens beter te leren kennen. Wat doet een bouwer van custom motoren zoal, hoe ziet het proces van het bouwen van custom motoren er eigenlijk uit en waar is de liefde voor motoren eigenlijk begonnen? In part one van 'meet the builders' spreken we met een van de bouwers, Take Menick. Lees snel verder...

Wie ben je & wat doe je?

“Ik ben Take Menick, 24 jaar en ik doe echt van alles bij Wrench Kings. Van plannen, bestellen van onderdelen, staal- en spuitwerkzaamheden tot gesprekken met onze klanten om erachter te komen waar zij gelukkig van worden!”

Heb je dit werk altijd al gedaan?

“Nee, ik ben begonnen als automonteur. Hier heb ik ook een opleiding voor gevolgd. Dit heb ik vier jaar met plezier gedaan. Toch wist ik niet helemaal wat ik wilde en wat ik nou écht leuk vond. Wel heb ik altijd al een passie gehad voor techniek en dan voornamelijk hoe dingen nou werken. Daarna ben ik gaan werken bij De Sociale Verzekeringsbank, om te sparen voor een reis door Indonesië, waar mijn roots liggen. Tijdens deze reis heb ik voor het eerst een motor gehuurd, want ik kreeg een internationaal motorrijbewijs. Zo kon ik dus kennis maken met het motorrijden. Toen ik terug kwam ben ik weer teruggegaan naar de Sociale Verzekeringsbank, maar de techniek en het motorrijden bleven toch kriebelen. Daarom heb ik toen gelijk de keuze gemaakt om mijn motorrijbewijs in Nederland te halen en een motor aan te schaffen.”

Hoe ben je uiteindelijk bij Wrench Kings terecht gekomen?

“Met mijn rijbewijs op zak ben ik zoek gegaan naar de knapste BMW die ik kon vinden. Dat werd uiteindelijk een BMW R45 uit 1979, met het idee er een hele coole bratstyle/caféracer van te maken. Vervolgens ben ik opzoek gegaan naar de juiste onderdelen. Dit was een enorme zoektocht, maar na lang zoeken heb ik alles toch gevonden. Na het bestellen viel het me op dat er een ophaalpunt was in Bilthoven. Hier kom ik oorspronkelijk vandaan, dus ik was erg benieuwd waar de zaak zich bevond. Toen ik het bericht kreeg dat alle onderdelen klaarlagen, ben ik met een grote vakantietas op de motor gestapt en kwam ik aan bij Wrench Kings wat toentertijd tevens een afhaalpunt was. Eenmaal aangekomen op locatie zag ik dat het meer was dan alleen een ophaalpunt. Het was een bedrijf en niet zomaar een bedrijf. Een bedrijf dat zich fulltime bezighoudt met het creëren van de klant zijn of haar droommotor. Oftewel, voor mij, heaven on earth!”

En toen mocht je meteen aan de slag?

“Haha, nee. Ik heb wel meteen actie ondernomen. Ik zei: “Joost, ik ben jong en leergierig, wat zou je ervan vinden als ik een dag mee kom draaien om te kijken of het wat voor me is? En als het voor beide kanten goed uitpakt dan zou ik graag iedere week een dag komen helpen. Ik zie het als een investering om ervaring op te doen, om beter te worden en te kunnen sleutelen aan mijn eigen motor.” Dit ging zo goed, dat ik het een jaar lang heb gedaan. Hierna kreeg ik zelfs een baan voor drie dagen aangeboden en inmiddels werk ik er fulltime!”

Wat is het leukste aan ’t bouwen een van custom motoren?

“Iedere bouw van een custom motor is een interessant proces. Je leert elke keer weer nieuwe dingen en krijgt steeds weer andere inzichten. En het állerleukste is natuurlijk de reactie van de mensen als ze hier over de vloer komen en helemaal versteld staan! En dat over iets wat jij en je team in elkaar hebben gezet. Wat is er nou cooler dan dat?”

Wat maakt Wrench Kings volgens jou uniek ten opzichte van andere bouwers?

“Wij kijken heel erg vanuit de visie van de klant. We vragen echt naar wat de klant wil, wat zijn of haar ultieme bike is en wat diegene nou echt vet vindt! Dat bouwen we dan. Wil een klant twee barbecues als achterkleppen van de koffers, dan regelen wij dat. En natuurlijk is het belangrijk dat de motor dan kwalitatief net zo sterk is als toen ‘ie van de fabriek kwam. Door deze twee componenten met elkaar samen te brengen komt er telkens weer een ontzettend gave bike uit onze deur gerold. En, geloof je dat niet? Dan wordt het gauw tijd eens langs te rijden voor een kop koffie!”

Een hele persoonlijke aanpak dus?

“Ja, het is echt maatwerk dat gerelateerd is aan de eigenschappen van de persoon zelf. Wij willen een band met onze klanten opbouwen, zodat wij hen kennen, maar zij ons ook, om vervolgens telkens als je op de motor stapt een geluksmoment te creëren.”

Hoe gaan jullie eigenlijk te werk bij de bouw van een custom motor?

“Het begint er natuurlijk bij dat je je backoffice op orde hebt. Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat je een goede motor op een professionele manier aflevert. Daarvoor hebben we een programma in excel uitgeschreven. Daarin zijn alle bouwprocessen van tevoren vastgelegd. Zo kunnen we bij iedere bouw al deze processen nalopen, zodat we altijd een Wrench Kings waardige motor kunnen afleveren.”

En dan?

“Dan kom je op het moment ‘where the real magic is going to happen’! Je begint met het plannen, bedenken en designen. Vervolgens haal je de motor uit elkaar. Dan gaat ‘ie naar de staalwerkzaamheden en kopen we de gewenste onderdelen in. Vanuit daar trek je hem door naar de eerste fase. Daarin ga je als het ware op een ‘kale motor’ alle onderdelen plaatsen die je erop wil zetten. In deze fase halen we hem nog vaak uit elkaar, voor als we toch nog niet helemaal tevreden zijn. Als we uiteindelijk tevreden zijn, lassen we de onderdelen vast en gaat alles naar de poedercoater. De tank en de spuitdelen gaan naar de spuiter toe, of we doen het zelf. Als we alle onderdelen weer terug hebben, zetten we hem in elkaar en dan beginnen we aan de afwerking. Ons hele proces is trouwens live te volgen op sociale media en de websites van MotoShare en Wrench Kings. Go check it out!”

Daarover gesproken: wat vind je van het MotoShare x Wrench Kings project?

“Ik vind het een fantastisch project en het is ook echt om iets terug te doen voor de community! Om het rijden van custom motoren voor meer mensen toegankelijk te maken. Het is erg hard werken, met veel strakke deadlines. Alles moet goed gepland worden en er is veel onderling contact. Maar alles voor een goed doel: straks knallen op de motorbeurs!”

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.