Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Wij onderzochten de essentie van het motorrijden

28 oktober 2016

Voor de meeste motorrijders is het rijden in een bergachtige omgeving het mooiste wat er is. Heerlijke uitzichten, nauwelijks stoplichten en vooral …. de mooiste bochten. Het rijden van een bochtige weg is misschien wel de essentie van het motorrijden.

Ervaring zorgt ervoor dat je steeds makkelijker en beter de bochten neemt op de motor. Maar ook de juiste basistechniek helpt je om moeiteloos de bochten de nemen, ook op ons vlakke Nederlandse wegennet.

De bocht nemen op de motor

Wil jij vlekkeloos iedere bocht nemen op de motor? Tegensturen is het toverwoord. Bij het begin van een bocht duw je licht op de stuurhelft aan de binnenzijde van de bocht. Dus bij een bocht naar links duw je tegen de linker stuurhelft en bij een bocht naar rechts duw je tegen de rechter stuurhelft.

Als je dit doet, merk je dat je motor reageert door tegen de druk in te sturen en in te sturen naar de zijde waarop jij druk uitoefent.

Als je een bocht indraait kun je ook teveel druk op je stuur uitoefenen. Zo kan het voorkomen dat je de bocht krapper gaat nemen dan je eigenlijk wilde. Ga dan niet remmen of sturen. Je kunt dit oplossen door gas bij te geven. Hierdoor richt de motor zich op en wil eigenlijk rechtdoor. Daarmee compenseer je de teveel gegeven druk.

Rijden in de bergen op de motor

Voor een ritje door een bergachtige omgeving hoef je niet ver van huis. De Eifel, het Sauerland of de Belgische Ardennen zijn vanaf Utrecht binnen drie uur te bereiken. Dit zijn prachtige bestemmingen om je bocht techniek te oefenen of te verfijnen.

Zorg wel dat je in een bergachtige omgeving extra alert rijdt. Je kunt in de bergen niet door een bocht ‘’heen kijken’’. Het is een verrassing wat je aan het eind van de bocht aantreft. Wordt deze scherper of juist flauwer of ga je een tegenligger tegenkomen… ? Houd altijd rekening met het onverwachte en zorg ervoor dat je bij het inrijden van een bocht in de bergen je zichtveld zo groot mogelijk maakt. Ga bij een bocht naar links zoveel mogelijk rechts rijden en kies bij een bocht naar rechts je positie tegen de as van de weg.

Krijg jij al zin in een ritje over een paar mooie kronkelwegen maar heb je geen motor? Kijk dan in ons aanbod van tientallen prachtige motoren. Je huurt deze direct van de eigenaar. Hij kent de omgeving van zijn woonplaats erg goed en zal je zeker een paar tips geven voor een bochtige route in de buurt!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.