Motor met zijspan huren

Peter Nederstigt|08 May 2017


Motor met zijspan huren

Een zijspan huren: zo werkt het!

Rijden op een motor met zijspan. Voor sommige motorrijders onbegrijpelijk. Je mist het ‘echte’ motorgevoel en je kunt niet meer handig tussen de files doorrijden Voor ander motorrijders staat het rijden op een motor met zijspan hoog op de bucketlist.

Mag ik op een zijspan rijden?

De belangrijkste vraag die je je als motorrijder kunt stellen; mag ik met mijn motorrijbewijs zonder meer op een motor met zijspan rijden? Je zou denken dat – als een voertuig meer dan 2 wielen heeft – je ook met een autorijbewijs op een motor met zijspan mag rijden. Voor quads en trikes geldt dit tenslotte.

Maar niets is minder waar. Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens definieert de motorfiets als een motorvoertuig op twee wielen, al dan niet met zijspan of aanhangwagen. Zijspanrijders behoren juridisch tot de motorrijders en voor het rijden op een motorfiets met zijspan heb je dus een motorrijbewijs nodig.

Wat is er anders aan het rijden op een zijspan?

Rijden met een bakkie lijkt eenvoudig, want de zithouding en de bediening voelen erg vertrouwd. Maar daar houdt de vergelijking toch echt op….

Het belangrijkste verschil met het rijden op een motor met zijspan zit hem in het optrekken en remmen. Bij het optrekken ‘trekt’ de bak de combinatie naar rechts en bij het remmen heeft de bak de neiging om snelheid te houden, zodat de combinatie enigszins naar links trekt. Daarnaast is het bochtenwerk is spectaculair. Als je naar rechts wilt moet je als het ware om je zijspanwiel heen rijden en dat doe je door gas te geven. Een bocht naar links betekent gas dicht en dan gaat het bijna vanzelf. Als laatste element zijn de bewegingen die je voelt anders. dit komt doordat je heen en weer wordt bewogen als het zijspanwiel door een gat in de weg gaat

Bochten nemen met een zijspan

Ook het nemen van een bocht vergt in een zijspan enige oefening. Het verplaatsen van je lichaamsgewicht – zoals op een motor zonder zijspan – heeft geen zin. Een bocht naar links neem je door iets langer dan gebruikelijk het gas erop te houden. Als je dan gas terug neemt aan het begin van de bocht trekt de combinatie naar links, de bocht door. Bij een bocht naar rechts neem je je juist ruim op tijd gas terug en rijd je rustig de bocht in. Bij het uitkomen van de bocht geef je gas. Vooral bij een bocht naar rechts kan de bak de neiging hebben om van de grond te komen. Sommige zijspan rijders leggen om die reden zelfs een zak zand in een lege bak!

Waar moet je op letten als je een zijspan huur?

Is de motor aangepast aan het zijspan bijvoorbeeld door een swingarmvoorvork en autobanden? Als dat niet het geval is stuurt het geheel veel minder. Als je kinderen wilt meenemen moet er wel veiligheidsgordels in zitten. Zijspanrijden is uniek omdat het nergens mee te vergelijken valt. De motor blijft rechtop en de krachten in een bocht zijn anders dan je verwacht. Omvallen doe je niet zo snel en het span komt niet zo heel snel van de grond hoor. Tenzij je dat wilt door bijvoorbeeld haakse bochten te maken. Als zijspanrijder heb je altijd bekijks en iedereen wil wel even met je praten opmeten terras. Vooral kinderen willen graag een ritje maken. Altijd succes dus.

Rijden op een motor met zijspan

Wil jij wel eens ervaren hoe het is om op een motor met zijspan te rijden? Wil jij je partner wel eens verrassen met het ultieme motoruitje? Of wat dacht je van het ultieme vervoer voor de rit naar het stadhuis bij jouw huwelijk? Kijk dan eens op Motoshare.nl. Hier kun je een echte motor met zijspan huren. Motoshare is de grootste verhuurder van particuliere motorfietsen van Nederland. In het hele land bieden motorliefhebbers hun motorfiets via Motoshare aan.

Voor een paar tientjes per dag rijd je op een prachtige motorfiets en maak je kennis met de gepassioneerde eigenaar. Huur vandaag nog je droomfiets op Motoshare.nl

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.