Luuk van Maanen
Luuk van Maanen

Gehoorbescherming op de motor; de noodzaak en de mogelijkheden

18 juli 2018

Gehoorbescherming op de motor

Motorrijden brengt veel volume met zich mee. Je hebt immers geen cabine om je heen. Alle factoren als wind, regen, overig verkeer, maar ook de motor zelf heeft een aandeel in het geluid waarmee de rijder belast wordt. Daardoor is het belangrijk gehoorbescherming te dragen als je de weg op gaat. MotoShare zocht de mogelijkheden voor gehoorbescherming voor je uit.


De noodzaak van gehoorbescherming

Gehoorschade bij motorrijders komt zo vaak voor, dat de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) hiervoor waarschuwt; bescherm je oren door gehoorbescherming de dragen. Het gaat niet om het geluid van de motor, maar om het keiharde geruis van de wind. "Motorrijders realiseren veel te weinig wat voor gehoorschade ze kunnen oplopen", zegt Arjan Everink van het KNMV tegen RTL Nieuws.

Gehoorschade onomkeerbaar Het is die ene extra rit die het 'em doet. Je merkt er tijdens het rijden weinig van, tot het die permanente piep in je oren oplevert. De oplossing volgens het KNMV is: draag gehoorbescherming, bijvoorbeeld oordoppen. Mensen die naar concerten gaan zouden, volgens hen, ook gehoorbescherming moeten dragen.

Of je nu dagelijks naar je werk rijdt, of af en toe een ritje doet, gehoorschade zit in een klein hoekje. Miniscule haartje in je binnenoren kunnen scheuren en vervolgens nooit meer herstellen.


Hoe kun je dit voorkomen?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor gehoorbescherming tijdens het motorrijden:

  • 15 - 50 euro Universele oordoppen voor gehoorbescherming

Een mogelijkheid is om oordoppen te kopen die universeel zijn. Deze zijn vaak van mindere kwaliteit, maar daardoor ook erg betaalbaar. Alpine levert al een setje vanaf 15 euro.

  • 100 - 200 euro Oordoppen op maat voor gehoorbescherming

Als deze standaard doppen je niet bevallen, kun je ervoor kiezen een keer oordoppen voor gehoorbescherming aan te laten meten. Op deze manier krijg je doppen die specifiek voor jouw oren bedoeld zijn. Zou ben je gegarandeerd van een goeie fit en van de beste voor gehoorbescherming. Alpine levert al een setje vanaf 120 euro.


Letten op de helm die je koopt

Natuurlijk kun je bij het kopen van je helm hier ook rekening mee houden. Verschillende merken staan er om bekend dat ze een stuk beter geluid absorberen dan anderen.


Conclusie

Het is duidelijk dat gehoorschade gemakkelijk kan optreden door motorrijden. Natuurlijk is het lekker om je helm op te doen en lekker weg te rijden. Ons advies vanuit MotoShare is; neem even de tijd om die oordoppen in te doen. Een kleine moeite en het bespaart permanente gehoorschade.

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.