Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Bandenspanning motorfiets

31 maart 2019

Als motorrijder heb je een minimaal contact met de weg. Banden met de juiste spanning zorgen ervoor dat jouw motor het beste stuurt, in de bochten mooi op de weg blijft en snel tot stilstand komt als dat nodig is. Zorg er daarom voor dat je banden altijd op de juiste spanning zijn. Afhankelijk van de ondergrond, de belasting (passagier?) en je rijgedrag is het noodzakelijk de bandenspanning van je motor regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen.

Optimale bandenspanning van de motor

Als standaard maat adviseert men doorgaans een druk van 2 bar te hanteren voor de voorband en van 2,5 voor de achterband. Voor de optimale druk adviseren we je om de handleiding van jouw motor en de specificaties op de banden die op je motor gemonteerd zijn, na te lezen. Hou er daarnaast vooral rekening mee hoeveel gewicht er op de motor meegaat. Met zware bepakking en een passagier mag de spanning iets hoger zijn. In ieder geval mag een band, om het even wat voor motor u rijdt en wat u ermee onderneemt, nooit een spanning lager dan 1 of hoger dan 3 bar hebben. Met minder dan 1 loopt u het gevaar dat de banden uit de velgen kunnen lopen, terwijl een spanning van boven de 3 maakt dat u bij de kleinste oneffenheid het contact met de weg verliest.

Voordelen van een goede bandenspanning bij een motorfiets

De juiste bandenspanning zorgt voor een lager brandstofverbruik, minder slijtage aan de banden zelf, en het feit dat je motor beter stuurt en bochten strakker kunnen worden genomen. Een hoge spanning kan betekenen dat je motor iets meer de neiging heeft om te gaan 'stuiteren' (de vering wordt minder).

Meet de spanning in je motorbanden regelmatig!

Het regelmatig meten van de spanning van de motorbanden is zeer belangrijk. Natuurlijk kun je regelmatig even stoppen bij een luchtpomp bij een benzinestation. Er bestaan ook hulpmiddelen om de druk eenvoudig de meten. Zo zijn er ventieldopjes te koop die rood worden bij een te lage bandenspanning. Zorg in ieder geval dat je de spanning meet wanneer de banden nog koud zijn, omdat de druk bij warmte hoger wordt!

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.