Peter Nederstigt
Peter Nederstigt

Bandenspanning van je motor bijhouden. Zo werkt het!

29 oktober 2018

Het bijhouden van de spanning van je banden. Vaak wordt het vergeten; je rijdt de motor uit de schuur. Misschien heel even een doekje erover en je gaat rijden. Toch is de spanning van je banden erg belangrijk bij het motorrijden. In deze blog behandelen we de volgende punten omtrent bandenspanning:

Waarom is de juiste spanning belangrijk?

De bandenspanning is belangrijk voor de veiligheid van de rijder, aangezien het de wegligging beïnvloedt. Voel je soms dat je motor gaat 'zoeken' in een bocht? Dan kan het zijn dat de bandenspanning te laag is. De juiste bandenspanning hangt af van verschillende factoren als rijstijl, soort band, motor, ondergrond en de belasting. Banden gaan langer mee als je de spanning bijhoudt. Daarnaast verbruik je meer benzine met zachte banden en is dit dus slecht voor de portemonnee en het milieu.

De juiste spanning (Bar) voor jouw motor

Er zijn bepaalde waarden vastgesteld door de fabrikant, vaak kun je die waarden op een sticker op je frame onder je zadel vinden. Ook staat het vaak op je band vermeld. De juiste spanning hangt ook een beetje af van jouw eigen voorkeur.

Voordelen van lage spanning

Opwarmen van de banden Voordeel van een relatief lage bandenspanning is dat je meteen grip hebt, omdat de band veel sneller opwarmt.

Comfortabel Verder is een lagere bandenspanning comfortabeler voor de motorrijder.

Nadelen van lage spanning

Verbruik Als je banden te zacht zijn zal je een hoger verbruik van benzine en banden als resultaat krijgen. De banden slijten niet alleen sneller, maar ook onregelmatiger (de profieldelen kantelen).

Stabiliteit in de bochten De banden warmen sneller op, en er is kans op oververhitting, waardoor het rubber kan desintegreren. Hierdoor kunnen banden gaan wringen, en dat gaat uiteraard ook heel erg ten koste van de stabiliteit in de bochten. Je zult de band heel erg voelen walken, en je zult erg makkelijk in een speedwobble terecht kunnen komen.

Hulpmiddelen voor de spanning van je banden

Kenners adviseren vaak elke 500 km de bandenspanning even te controleren. Dit kan goed bij een benzinepomp, hier hebben ze vaak een compressor staan. Er bestaan ook hulpmiddelen om de spanning van je banden bij te houden. Bijvoorbeeld ventiel dopjes die communiceren met een tellertje op je stuur, waardoor je constant de spanning van je banden kunt zien.

Volg MotoShare opof

Best gelezen

Door deze website te gebruiken, ga je akkoord met de cookie voorwaarden.